Patata rossa Colfiorito reprezinta unul dintre cele mai renumite si apreciate produse tipice din Umbria, Italia.
Cartoful rosu tipic de Colfiorito este cultivat in zona din jurul micului oras Umbria, unde s-a adaptat admirabil conditiilor de clima si sol. El este de fapt un tubercul de origine olandeza al soiului "Desiree", introdus in Umbria in anii ''60''.
Pentru bucataria din Umbria acest cartof este excelent. El este oval-alungit, are coaja rosie si pulpa de culoare galben deschis. Din punct de vedere istoric. culinar, economic, acest produs a fost recunoscut de catre Uniunea Europeana, care a acordat cartofilor rosii Colfiorito statutul de indicatie geografica protejata.
Cartoful rosu este produs in cantitati mici de catre fermele familiale, specializate in tipul taranesc de cultivare si din acest motiv produsul este atat de rar si pretios. Cartofii Colfiorito sunt cumparati de preferinta prin site-ul producatorilor si direct de la fermierii locali.
In Umbria cartofii rosii sunt utilizati pentru retetele gustoase locale precum coltunasii sau mancarea de cartofi cu stiuca Trasimeno. Cartoful rosu este utilizat, de asemenea, excelent in paine, tort, piure, fiert sau la gratar.
Cartofii Colfiorito sunt celebrati in luna august (anual) cand se tine Festivalul de cartofi rosii, care atrage mii de vizitatori si gurmanzi.