Un preparat de paste italiene foarte popular este făcut cu fructe de mare și un sos gros de rosii “arrabiata”.
Ingrediente: 300 greme scoici; 1 kg de creveți decojiți; 200 grame tentacule de calmar; 1/4 cană ulei de masline; 4 catei de usturoi rasi; 1 lingurita fulgi de ardei rosu; 1/2 cană de vin alb; 1 lamaie pentru servire; 1/3 cană frunze de busuioc proaspăt sau pătrunjel italian tocat; 300 grame spaghete; 1 cutie sos de rosii arrabiata, sare de mare după gus
Aduceți o oală mare cu apă cu sare la fiert. Gătiți spaghetele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Scurgeți și rezervați 1 cană de apă sărată pentru paste. Între timp, încălziți cea mai mare tigaie la foc mediu. Adăugați un strop de ulei de măsline, usturoiul și fulgii de ardei roșu. Amesteca repede avand grija sa nu arda usturoiul. Adăugați scoici.
Se toarnă vinul alb și se acoperă cu un capac. Gatiti aproximativ un minut pana cand scoicile incep sa se deschida. Adaugati crevetii in tigaia cu scoici si amestecati. Acoperiți și gătiți încă un minut. Odată ce toate scoicile s-au deschis și creveții sunt aproape fierți, adăugați tentaculele de calmar. Gătiți încă 30 de secunde până când se rasucesc.
Gustați și adăugați mai multă sare de mare dacă este necesar. Între timp, încălziți sosul într-o cratiță. Se toarnă sosul peste fructele de mare și se amestecă pentru a se îmbrăca bine. Adăugați pastele fierte în tigaia cu fructele de mare și amestecați-le în sos. Adăugați puțin din apa rezervată pentru paste dacă este necesar pentru a întinde sosul. Transferați spaghetele cu fructe de mare într-un platou de servire, stropiți cu un strop de ulei de măsline, cu busuioc și pătrunjel. Serviți cu felii de lămâie.