Focaccia di Recco col formaggio IGP, este un produs de patiserie din Italia, inregistrat la UE, incepand din luna ianuarie 2015.
Focaccia di Recco col formaggio este un produs obtinut prin coacerea in cuptor a unui aluat pe baza de faina de grau comun, ulei extravirgin de masline, apa si sare, umplut cu branza cu pasta moale.
La momentul comercializarii, „Focaccia di Recco col formaggio” prezinta urmatoarele caracteristici:
- forma: rotunda, patrata sau dreptunghiulara;
- dimensiuni: forma rotunda: diametru minim de 25 cm; forma patrata: latura cuprinsa intre 25 si 120 cm; forma dreptunghiulara: latura mare de maximum 120 cm; latura mica de minimum 25 cm; inălțime: sub 1 cm, măsurată la margini;
- aspect: suprafata: neregulata, cu bule; partea superioara: culoarea aurie, cu zone sau fasii de culoare maro-inchis; partea inferioara: culoare galben-chihlimbar, nu alba; umplutura: branza topita cu consistenta cremoasa; consistenta la atingere: friabila in partea superioara si moale in interior.
In gura, produsul este aromat si are consistenta crocanta, aluatul este usor sarat, mirosul fiind de paine proaspat coapta, cu aroma de lapte si branza proaspata. Branza este dulce, usor si placut acidulata.
Aria de productie a „Focaccia di Recco col formaggio” este constituita din intregul teritoriu al comunei Recco si din teritoriile comunelor invecinate Avegno, Sori si Camogli. Comunele fac parte din zona numita de istoricii locali „la valle di Recco” (valea torentului Recco).
Traditia necesita multa maiestrie din partea artizanilor in ceea ce priveste prelucrarea aluatului.
Acesta este mai intai tras si apoi prelucrat manual pana la obtinerea a doua foi foarte subtiri, integre si aproape transparente. Modul deosebit de prelucrare a aluatului pana la obtinerea a doua foi subtiri poate fi intalnit doar pe acest teritoriu.
Reputatia „Focaccia di Recco col formaggio” este dovedita de prezenta unor manifestari istorice dedicate de mai multi ani produsului, precum si de importantele recenzii publicate in reviste si ghiduri gastronomice italiene si straine, in care descrierea acestui produs este insotită de referiri la foile subtiri si la branza gustoasa.
Printre manifestările mai importante se numara „Festa della focaccia”, care, organizata din 1955 in ultima saptamana din mai, constituie cea mai importanta ocazie pentru a celebra si a degusta „Focaccia di Recco col formaggio”.