Gorgonzola

Gorgonzola, DOP, Italia, este o branza albastra produsa in provincia Milano, Italia incepand din secolul al XI-lea.

Gorgonzola este considerata unul dintre cele mai bune sortimente de branza albastra din lume, fabricata din inocularea unor culturi de mucegai, intr-un mod controlat. La inceput, Gorgonzola are un gust mai dulce, un miros fin si este mai alba. In timp, aroma acesteia se maturizeaza, devenind mai pregnanta, iar branza se ingalbeneste. Are un aspect distinctiv, cu o nuanta galbena, colorata de vinisoare albastre-verzui. Branza are o consistenta cremoasa si este fabricata din lapte de oaie, capra sau de vaca.

Gorgonzola tanara are un gust dulce, o aroma slaba si se potriveste foarte bine in retetele de aperitive sau desert, servita pe biscuiti crocanti sau pe paine. Tipul matur are un parfum mult mai puternic, aroma este mai picanta, iar textura mai faramicioasa. Aceasta se potriveste foarte bine in salate si in alte mancaruri care imbogatesc gustul prin textura si aroma branzei. Gorgonzola poate fi folosita in risotto, cu paste scurte, ca topping pentru pizza, in deserturi alaturi de fructe, in umplutura pentru pui etc. Astazi, este produsa in regiunile nordice italiene Piemont si Lombardia si este certificata DOP, la nivel european, din anul 1996.