Otetul "BALSAMICO DI MODENA"

 

Produs IGP, din Italia

Grup:

Denumire: Consorzio Aceto Balsamico di Modena Soc. Coop. a rtl — Consorzio Produzione Certificata

Aceto Balsamico Modenese — Comitato Produttori Indipendenti Aceto Balsamico

di Modena

Adresa: c/o C.C.I.A.A.

Via Ganaceto, 134

I-41100 Modena

Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Alte categorii ( )

 

Tipul produsului:

Clasa 1.8: Alte produse din anexa I — Otet

 

Descriere :

Proprietati analitice:

densitate minima la 20 °C pentru produsul rafinat — 1,06,

tarie alcoolica efectiva — maxim 1,5 % in volume,

aciditate totala minima — 6 %,

total anhidrida sulfurica — maxim 100 mg/litru,

cenusa — minim 2,5 la mie,

coninut net de materie uscata — minim 30 g/litru,

zaharuri reductoare — minim 110 g/litru.

 

Proprietati organoleptice:

limpiditate: limpede cu luciu,

culoare: maroniu intens,

aroma: persistenta, delicata .i u.or acida, cu unele note lemnoase,

gust: dulce-acri.or, echilibrat.

 

Aria geografica:

Aceto Balsamico di Modena trebuie produs în cadrul teritoriului administrativ al provinciilor Modena si Reggio Emilia.

 

Dovada originii:

Fiecare stadiu al procesului de produc.ie trebuie monitorizat de catre organismul de control, in conformitate cu planul de monitorizare, iar toate intrarile si iesirile din cadrul fluxului de productie trebuie documentate. Aceasta monitorizare, cat si inregistrarea, in registrele gestionate de organismul de control, a parcelelor cadastrale pe care are loc cultivarea strugurilor, a viticultorilor, a producatorilor de must, a procesatorilor si a societatilor de imbuteliere garanteaza trasabilitatea produsului.

Tot in acest scop, este necesara notificarea in timp util, catre organismul de control, a cantitatilor produse, ambalate si etichetate. Orice persoana fizica sau juridica inscrisa in registre poate face obiectul verificarilor efectuate de catre organismul de control, in conformitate cu fisa de productie si cu planul de monitorizare corespunzator.

 

Metoda de obtinere:

Aceto Balsamico di Modena se obtine din must de struguri partial fermentat si/sau fiert si/sau concentrat, prin adaugarea unei cantitati de otet invechit cel putin zece ani si a minim 10 % otet produs exclusiv prin acidificarea vinului. Procentul de must de struguri fiert/concentrat nu trebuie sa fie mai mic de 20 % din volumul trimis spre procesare. Concentratia este crescuta pana cand cantitatea initiala de must ajunge la o densitate minima de 1,240 la o temperatura de 20 °C.

Pentru a garanta proprietatile Aceto Balsamico di Modena descrise la articolul 2, mustul de struguri trebuie produs din urmatoarele varietati de vita de vie: Lambruscho, Sangiovese, Trebbiano, Albana, Ancellotta, Fortana si Montuni. Mustul trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:

aciditate totala minima: 8 g/kg (numai in cazul mustului fiert si al celui concentrat),

continut minim de materie uscata: 55 g/kg (numai in cazul mustului fiert si al celui concentrat).

Pentru stabilizare colorimetrica, se poate adauga caramel intr-un procent de maxim 2 % din produsul final. Nu se adauga nicio alta substanta. Producerea Aceto Balsamico di Modena trebuie sa urmeze metoda traditionala de acidificare prin utilizarea de colonii de bacterii selectionate sau metoda de acidificare lenta la suprafata sau cu aschii de lemn, urmate de rafinare. In ambele cazuri, acidificarea si rafinarea au loc in recipiente din lemn de esenta nobila, cum ar fi lemnul de gorun, castan, stejar, agud sau ienupar, intr-o perioada minima de 60 de zile de la data finalizarii procesului de pregatire a materiilor prime. Recipientii in care este comercializat Aceto Balsamico di Modena trebuie sa fie confectionati din sticla, lemn, ceramica sau lut ars cu urmatoarele capacitati: 0,25 litri; 0,50 litri; 0,75 litri; 1 litru; 2 litri; 3 litri sau 5 litri; si pliculete monodoza, cu o capacitate maxima de 25 ml, confectionate din plastic sau din materiale compozite, cu aceeasi inscriptionare ca si cea de pe etichetele sticlelor. Urmatoarele etape trebuie sa se desfasoare in zona geografica de origine: colectarea materiilor prime, procesarea, rafinarea si/sau invechirea in recipienti din lemn.

 

 

Legatura:

Aceto Balsamico di Modena are o reputatie foarte buna atat pe piata nationala, cat si pe cea internationala, dovedita prin utilizarea frecventa a produsului in diferite retete si prin volumul de referinte care se gasesc pe internet, in presa si in media. Aceasta reputatie ajuta consumatorii sa recunoasca imediat unicitatea si autenticitatea produsului in cauza.

Aceto Balsamico di Modena reprezinta, de o buna bucata de vreme, cultura si istoria Modenei, iar reputatia sa internationala este de netagaduit. Produsul este strans legat de cunostintele, traditiile si maiestria populatiei locale, care a creat un produs exclusiv si distinctiv, reprezentativ pentru teritoriul de unde provine. Aceto Balsamico di Modena a devenit parte a structurii sociale si economice a zonei, fiind o sursa de venit pentru multi agenti economici si o parte integranta a traditiei culinare, in virtutea rolului cheie pe care il indeplineste in nenumarate retete locale. De-a lungul timpului, Aceto Balsamico di Modena a fost evocat prin manifestari si evenimente izvorate din traditia locului. La acestea iau parte producatori locali, care au astfel ocazia sa-si compare produsele, pastrand astfel metodele traditionale ale locului. Aceto Balsamico di Modena, produs specific si particular, si-a cladit o reputatie mondiala de-a lungul anilor, iar consumatorii asociaza imaginea produsului cu imaginea calitatii gastronomice a zonei celor doua provincii din Emilia-Romagna.

 

Etichetare:

Ambalajul trebuie sa poarte denumirea „Aceto Balsamico di Modena”, impreuna cu cuvintele „Indicazione Geografica Protetta (Indicatie geografica protejata)” scrise in intregime sau ca abreviere, in italiana si/sau in limba tarii de destinatie. Cuvantul „invecchiato” (invechit), fara nicio alta adagire, poate aparea de asemenea, cu conditia ca produsul sa fi fost invechit o perioada de minim trei ani in butoaie sau alti recipienti din lemn.