Aceto Balsamico di Modena este un produs IGP, Italia.
Aceto Balsamico di Modena se obtine din must de struguri partial fermentat sau fiert, prin adaugarea unei cantitati de otet invechit cel putin zece ani si a minim 10 % otet produs exclusiv prin acidificarea vinului. Pentru a garanta proprietatile Aceto Balsamico di Modena, mustul de struguri trebuie produs din urmatoarele varietati de vita de vie: Lambruscho, Sangiovese, Trebbiano, Albana, Ancellotta, Fortana si Montuni. Mustul trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici: aciditate totala minima: 8 g/kg; continut minim de materie uscata: 55 g/k. Pentru stabilizare colorimetrica, se poate adauga caramel intr-un procent de maxim 2 % din produsul final.
Aceto Balsamico di Modena are o reputatie foarte buna atat pe piata nationala, cat si pe cea internationala, dovedita prin utilizarea frecventa a produsului in diferite retete. Aceasta reputatie ajuta consumatorii sa recunoasca imediat unicitatea si autenticitatea produsului in cauza. Aceto Balsamico di Modena reprezinta, de o buna bucata de vreme, cultura si istoria Modenei. Aceto Balsamico di Modena a devenit parte a structurii sociale si economice a zonei, fiind o sursa de venit pentru multi agenti economici si o parte integranta a traditiei culinare, in virtutea rolului cheie pe care il indeplineste in nenumarate retete locale. De-a lungul timpului, Aceto Balsamico di Modena a fost evocat prin manifestari si evenimente izvorate din traditia locului.