„Poljički soparnik” IGP, Croatia, este un produs de panificatie de forma unei paini rotunde.
Placinta de post „Poljički soparnik”, este obtinuta din faina de grau macinata fin, mangold (sfecla rosie pentru frunze), ceapa rosie, ulei de masline si amestec de ulei (ulei de masline si ulei de floarea-soarelui in proportie de 1:1), usturoi, sare si apa. Produsul finit este un aluat intins, de forma unei pâini rotunde, care este umplut cu ingredientele mai sus mentionate cunoscuta sub numele de kapula, si copt pe o vatra deschisa si incinsa numita komin, pe un pat de carbuni acoperit cu cenusa. Produsul are forma rotunda si un diametru de 90-110 cm. Suprafata este unsa cu ulei de masline si cu usturoi zdrobit sau maruntit fin. Dupa coacere si ungere, produsul se taie in bucati numite fete care au forma de romb si sunt cunoscute sub numele de pasajice.
Placinta de post „Poljički soparnik” provine din zona fostei Republici Poljica, productia datand din perioada incursiunilor turcesti in zona de coasta si in zona din interior a Dalmatiei, numita Zagora. Din povestirile transmise din generatie in generație si din inscrisurile vechi disponibile se poate deduce ca Placinta de post „Poljički soparnik” era un produs destinat saracilor. Din hrana pentru saraci, „Poljički soparnik” a devenit un produs din ce în ce mai cautat de consumatori, mai ales in zilele de sarbatoare importante, in Ajunul Craciunului si in timpul postului Pastelui, cand se consuma in mod traditional mancaruri de post.