Jerk este o metoda jamaicana de condimentare a carnii oferind acesteia un gust dulce si picant deosebit.
La fel ca si in celelate insule din Caraibe, alimentele jamaicane sunt derivate din mai multe culturi diferite, inclusiv britanica, olandeza, franceza, spaniola, africana, indiana, portugheza si chineza. Originea prepararii carnii de porc prin metoda Jerk, dateaza din 1655 cand maronii, fostii sclavi africani, care au fugit de britanici in padurile virgine, vanau porci salbatici gasiti in regiunea Blue Mountain din Portland.
Carnea de porc a fost imbracata cu mirodeniile si condimentele gasite in aici, apoi invelita in frunze de cuisoare, pentru aroma. Carne era pusa in gropi, cu carbuni incinsi, si acoperita timp de 6 - 8 ore, rezultand un gratar delicios.
Condimentul este format din urmatoarele ingrediente: 2 linguri de ienibahar, 4 ardei iuti tocati, 1 lingura cimbru, 1 lingurita de nucsoara, 6 catei de usturoi tocati marunt, ½ cana de zahar brun, 1 lingura sare, 1 lingurita piper negru proaspat macinat, 1 lingurita scortisoara, 1 lingurita boia ardei, 2 linguri ulei vegetal.
Tot amestecul se toarna peste carnea de porc zvantata care a fost spalata cu sare si suc de lamaie. Se mesteca bine carnea cu aromele Jerk si se pune in tava, acoperita cu staniol, la cuptor 3 ore. In unele retete Jerk, se mai pun coriandru, ghimbir, ceapa, etc.