Reteta traditionala din Croatia de peste afumat cu fasole.
Ingrediente: file de crap afumat (jumatate din peste); 500 -700 g fasole albă uscată (se poate folosi și fasolea conservată); 2 - 3 cepe; 1 lingură de untură; boia de ardei (boia obișnuită, dar se poate adăuga boia de ardei iute după gust); ardei roșu, sare piper.
Înmuiați fasolea peste noapte într-un castron mare cu apă. Clătiți-l a doua zi și gătiți aproximativ o oră și jumătate, îndepărtând spuma în timpul gătirii, din când în când. Prăjiți niște ceapă tăiată cubulețe în grăsime foarte fierbinte. Preîncălziți cuptorul la 250 °C. Strecurați fasolea fiartă, dar nu aruncați toată apa de gătit. Amestecați fasolea cu ceapa și fierbeți-le pentru scurt timp, adăugând puțină apă de gătit, ceea ce va face mai suculentă și va împiedica fasolea să se usuce după coacere. Adăugați condimentele, boia de ardei, sare și piper proaspăt măcinat. Transferați fasolea într-o castron și introduceti la cuptor aproximativ 20 de minute. Scoateti din cuptor, puneti deasupra fileul de crap afumat si apoi mai coaceti15 minute.