Slavonska kobasica” este un cârnat conservat fermentat, din Croatia, obținut prin umplerea unui intestin subțire de porc cu carne de porc tocată și grăsime.
Procesul de producție durează cel puțin 45 de zile, timp în care intestinul subțire de porc umplut („Slavonska kobasica” crud) este supus proceselor de fermentare, afumare, uscare și maturare, în această ordine. „Slavonska kobasica” este produs pe tot parcursul anului si are o formă cilindrică alungită. Fiecare cârnat dintr-o pereche are o lungime de cel puțin 35 cm și un diametru de 2-3 cm. Se pretează bine felierii, este ușor de mestecat și nu se sfărâmă la feliere. Exteriorul miroase a fum de frasin, carpen sau fag, iar interiorul a carne fermentată și usturoi iar gustul său este o combinație armonioasă de carne fermentată, sare, usturoi, boia de ardei și piper măcinat, care îi conferă o aromă ușor picantă, fără gust amar sau aciditate. Este permisă utilizarea cărnii și a grăsimii provenite de la porci din rasa autohtonă Negru de Slavonia, precum și a cărnii provenite de la porci de rasă pură și obținuți prin încrucișări ale raselor pure.
Slavonia este principala regiune agricolă din Croația. Pe lângă terenurile sale agricole fertile, aceasta este bogată în păduri (de stejar) și pășuni, ceea ce a favorizat dintotdeauna dezvoltarea producției agricole și animaliere, în special a creșterii porcinelor. Această activitate de creștere a porcilor la început s-a concentrat pe producția de șuncă și grăsime. Mai târziu, în perioada monarhiei austro-ungare, cunoștințele și competențele de specialitate în ceea ce privește producția de cârnați și de carne uscată au fost transmise si fermelor din Slavonia. Reputația cârnaților „Slavonska kobasica” este demonstrată de utilizarea lor în mod tradițional drept cadou apreciat sau la festivități importante ale bisericii, cum ar fi sfințirea podgoriilor în ziua Sfântului Vincențiu, când sunt atârnați de vița-de-vie ca semn de fertilitate. Odată cu dezvoltarea agroturismului, în special în ultimele decenii, „Slavonska kobasica” a devenit o parte indispensabilă a ofertei culinare a Slavoniei, regăsindu-se pe aproape toate meniurile restaurantelor, și există un interes tot mai mare pentru producția sa comercială. Reputația „Slavonska kobasica” a fost consolidată de evenimentele tradiționale și de concursurile destinate producătorilor, inclusiv de festivalurile cârnaților „Kobasicijada” din Donji Miholjac și „Donjogradska kobasijada” din Osijek.