Bautura „Vasi vadkorte pálinka” cu indicatie geografica inregistrata, este produsa pe teritoriul administrativ al judetelor Vas si Zala, Ungaria.
Brasajul, fermentarea, distilarea si repausul au loc in distileriile comerciale de palinka situate numai in aceasta zona geografica. „Vasi vadkorte palinka” este produsa din fructul soiurilor de pere indigene recunoscute la nivel national si cultivate in perimetrul administrativ al celor doua judete. Ingredientul de baza al produsului consta in pere salbatice (in proportie de cel putin 75 %), restul ingredientelor constand in soiuri de pere Bosc kobak, Conference, Clapp kedveltje, Hardenpont teli vajkorte, Tuskes korte, Sozo korte. Aciditatea picanta si prospetimea bauturii se datoreaza continutului scazut de zahar si aciditatii perelor salbatice. Aroma este caracterizata de un parfum si de o aciditate discrete, la care se adauga note pronuntate de para, de citrice și de mirodenii. Are un gust sec, picant, cu usoare accente proaspete, la care se adauga cele de miere si de fum, si o nota finala intensa.
In etapa de repaus, bautura pastreaza gustul caracteristic si aroma fructelor utilizate. Partea vestica a judetelor Vas si Zala se afla la poalele Alpilor. Cea mai mare parte a zonei este acoperita de paduri. Solurile de aici sunt in principal soluri brune, de tip cernoziom, cu consistenta medie, usor acide. Datorita amplasarii lor, aceste judete formeaza una dintre regiunile cele mai umede din Ungaria. Perele salbatice se coc bine datorita numarului mare de ore de soare si a regimului de precipitatii. Recoltarea perelor salbatice necesita pricepere: gradul de coacere poate fi determinat prin analizarea culorii si prin atingere. Incepand cu anul 2006, „Vasi vadkorte palinka” a participat la mai multe evenimente nationale de prezentare si degustare de mare amploare. Printre aceste evenimente se numara festivalul anual de palinka de la Gyula, festivalul de palinka de la Budapesta, festivalul berii si ciolanului de porc de la Bekescsaba, carnavalul Savaria de la Szombathely, festivalul gastronomiei de la Sopron, etc.