Balatoni hal (peste de Balaton) este denumirea exclusiva pentru crapii si salaii care traiesc in lacul Balaton, Ungaria.
Pestii “Balatoni hal” (IGP), sunt vanduti vii sau prelucrati. Legatura dintre „Balatoni hal” si aria geografica se bazeaza pe calitatea si pe reputatia produsului. Locul de productie a „Balatoni hal” este in principal partea sudica si sud-vestica a bazinului hidrografic al Lacului Balaton. Majoritatea ploilor cad in lunile de vara, fapt ideal pentru piscicultura, care asigura astfel cantitati adecvate si o buna calitate a realimentarii cu apa. Afluentii iazurilor de peste din bazinul hidrografic sunt de obicei scurti (30-40 km) si nu contin ape uzate netratate. Datorita acestui fapt, precum si a neutilizarii ingrasamintelor organice, apa si sedimentele iazurilor de peste nu sunt anaerobe. Prin urmare, carnea pestelui produs in aceasta arie este lipsita de arome straine.
Relatia stransa dintre Lacul Balaton și crapul „Balatoni hal” este demonstrata si de faptul ca in 2019 s-a organizat pentru a cincea oara Cupa Internationala a Crapului de Balaton. Festivalul Pestelui si Vinului de Balaton a fost organizat in mod regulat de orasul Balatonfured din 2015. Scopul evenimentului este de a sensibiliza consumatorii referitor la pestele de Balaton si de a combina consumul de peste si de vinuri locale, creand o piata pentru fermele piscicole si producatorii de vinuri locale.
Preparata din „Balatoni hal”, supa de peste de Balaton „balatoni halaszle” a castigat un renume culinar. “Retete de preparare a pestelui in zona Balaton” reprezinta o colectie de 400 de retete de bucate cu peste din 40 de orase si sate din vecinatatea lacului Balaton. Restaurante cu stele Michelin, inclusiv restaurantul Stand din Budapesta folosesc „Balatoni sudar ponty” ca ingredient, fapt care este de altfel mentionat in meniu.