„Brussels grondwitloof” IGP, Belgia, denumeste culturile de cicoare obtinute prin fortarea radacinilor de Chicorium intybus L., var. foliosum Hegi.
Caracteristica acestei culturi consta in faptul ca se folosesc numai seminte (nehibride) care provin dintro selectie a cultivatorului si ca fortarea are loc atat la suprafata solului cat si subteran. Solul permite culturii sa se dezvolte intr-un mediu echilibrat si tamponat, benefic aspectului crocant si structurii frunzelor. Ca trasaturi specifice, „Brussels grondwitloof” are un aspect crocant, papusa este solida si alungita, cu un varf fin, iar frunza are o structură alungita si este frageda si lucioasa (nefiind paroasa). Gustul este un amestec echilibrat intre amar si dulce.
„Brussels grondwitloof” este o leguma care se obtine printr-un dublu proces de cultura: cultura radacinii urmata de fortare. Radacinile cresc in timpul verii, pe teren deschis. In acest scop, in mai se planteaza seminte de cultura proprie sau cumparate, selectate de agricultori. Toamna, inainte de sosirea gerului, se smulg radacinile si se indeparteaza frunzele. Pentru a proteja bobocul prin care va iesi papusa, se pastreaza 2 sau 3 cm din tija frunzei. Pentru fortare, radacinile sunt plasate una langa alta, pe verticala si usor inclinate, in santuri sau pe straturi, apoi se acopera cu un strat de pamant faramitabil gros de 5-20 cm. Acest proces poate avea loc atat in aer liber cat si intr-un spatiu inchis.
Pe parcursul fortarii, santurile sunt protejate impotriva influentelor atmosferice (ploaie, vant, lumina si caldura) datorita unui material de acoperire. Odata ce planta este gata de recoltat, toate papusile din acelasi sant se culeg simultan. Acest lucru este necesar pentru a garanta o calitate optima a produsului finit. Astfel, papusa (andiva) se separă de radacina, apoi se spala si se curata. In aceasta zona geografica, cultivarea cicorii a devenit un factor important nu numai pentru dezvoltarea economica, ci si pentru cea sociala. Impactul culturii de „Brussels grondwitloof” se manifesta la nivel social in diverse ipostaze, cum ar fi balurile locale ale cicorii, la care are loc alegerea unei „Miss Cicoare”, precum si parade si convoaie in care figureaza cicori uriase.