Kainuun ronttonen IGP, Finlanda, este o tarta mica si rotunda, cu blat crocant din faina de secara, umpluta cu piure de cartofi, faina de secara si merisoare.
Umplutura este un amestec rosu-maroniu de piure de cartofi si merisoare, cu gust dulce, glasat cu unt topit. Kainuun ronttonen se prepara in trei etape: intai se prepara umplutura, apoi blatul crocant si, in final, cele doua se combina. Kainuun ronttonen se fabrica suta la suta manual, incepand cu masurarea ingredientelor. Sunt folosite masini doar pentru a ajuta la framantarea si rularea aluatului, precum si la decojirea cartofilor. Ingrediente: Blat crocant (0,500 kg apa rece, 0,007 kg sare, 0,300 kg faina de grau, 0,800 kg faina de secara, 0,050 kg ulei de rapita); Umplutura (2,000 kg cartofi, 0,300 kg faina de secara, 0,400 kg merisoare zdrobite, 0,100 kg zahar, 0,007 kg sare.
Prepararea umpluturii: Se curata cartofii de coaja si se fierb bine in apa. Apoi se strecoara si se zdrobesc. Piureul de cartofi obtinut se lasa putin la racit, apoi se adauga faina de secara si se amesteca. Amestecul se lasa doua-trei ore la temperatura camerei pentru a capata un gust dulce. Din cand in cand se amesteca. Dupa ce amestecul s-a racit si s-a indulcit, se adauga merisoarele zdrobite si indulcite si sarea.
Prepararea blatului crocant: Se dizolva sarea in apa rece. Se adauga treptat faina de secara, apoi faina de grau si putina dospeala. Se framanta pana cand se obtine un aluat. In final se adauga uleiul de rapita si se omogenizeaza. Se ruleaza aluatul pana cand se obtine o foaie de 2 mm grosime. Cu ajutorul unui instrument de taiat se decupeaza discuri de aluat (cu diametrul de 50-130 mm). Pe fiecare blat se intinde un strat gros de umplutura, lasandu-se 1 cm distanta de margine. Raportul dintre umplutura si blat trebuie sa fie de 1:1.
Impaturirea, ondularea marginilor si coacerea tartelor Kainuun ronttonen: Marginile blatului se intorc peste umplutura, lasand mijlocul tartei neacoperit, si se onduleaza presand aluatul la intervale regulate pentru a forma cute rotunjite si uniforme. Tartele se asaza pe o tava de copt. Se coc intr-un cuptor incins pana cand devin crocante, iar marginile prind o culoare maro-aurie. Se scot din cuptor, iar marginile se ung cu unt topit. Tartele crocante Kainuun ronttonen sunt cel mai delicioase atunci cand se servesc usor reci. Tarta ronttonen este recunoscuta ca fiind un produs unic, specific in exclusivitate regiunii Kainuu. Pe vremuri, Kainuun ronttonen se consuma cu supa, aceasta traditie pastrandu-se si in prezent.