Placinta cilindrica slovaceasca - SKALICKY TRDELNIK

Skalicky trdelnik” IGP, este un produs de patiserie in forma de cilindru gol, cu un diametru interior de 3-5 cm si exterior de 6-10 cm.

Acesta este fabricat printr-o metoda traditionala, rasucirea foilor fine de aluat dospit in jurul unui rulou numit „trdlo”. Dupa ce a fost rasucit, aluatul se unge cu albus de ou batut si presarat cu nuci sau migdale sau samburi de caise macinati sau cu un amestec din acestea. In final, produsul se coace prin expunerea la o sursa de caldura radianta pana la obtinerea unei culori aurii si, dupa coacere, produsul este presarat cu pudra de zahar amestecat cu zahar de vanilie.

Proprietatile senzoriale caracteristice ale produsului respectiv ii sunt conferite de fructele de nuca si/sau samburii de caise macinati, de zaharul de vanilie si metoda de coacere.

Skalicky trdelnik” este ambalat si comercializat la bucata. Greutatea de baza este de 500 gr, iar produsul mai poate fi comercializat sub forma de bucati de cate 250 gr, parametrii cheie ai diametrului interior si exterior fiind respectati. Produsul „Skalickeho trdelnika” este ambalat intr-o folie alimentara, produsul propriu-zis putand fi la randul lui pus intr-un ambalaj de hartie. Ambalajul de hartie poate purta inscriptii cu negru, alb sau cu alte culori, fiind vorba de denumirea produsului „Skalicky trdelnik”.

Proprietati:

Culoare: galben in interior, brun-auriu la suprafata.

Consistenta: moale, faramicioasa.

Miros si gust: gustul delicios, mirosul si savoarea agreabile datorate coacerii si fructelor de nuca si/sau samburi de caise macinati si vaniliei, absenta gustului de drojdie sau de fum, precum si a oricarui alt miros.

Compozitia: reteta aluatului nu variaza decat foarte putin de la un fabricant la altul.

Cel mai des, aluatul folosit este compus din urmatoarele ingrediente: faina de grau de calitate medie, oua, drojdie, lapte, zahar granulat, aroma pe baza de esenta de rom (denumit in continuare „aroma”), suc de lamaie, sare, nucsoara, nuci / migdale / samburi de caise macinati, untura topita, pudra de zahar, zahar de vanilie.

Aria geografica:

Produsul „Skalickeho trdelnika” se fabrica pe un teritoriu bine delimitat al Republicii Slovace: la nord se afla frontiera cu Republica Ceha, la vest raul Morava, la sud raul Myjava si la est raul Teplica, pe un teritoriu care se intinde de la orasul Seniva pana la frontiera cu Republica Ceha.

Dovada originii:

Identificarea produsului este asigurata prin indicarea pe ambalaj a fabricantului sau, mai exact, pe eticheta de fabricare pe care fiecare fabricant este obligat sa o aplice pe ambalajul produsului. Originea produsului in aria geografica delimitata este garantata prin localizarea exploatatiei de fabricare in aria geografica bine definita in care produsul „Skalicky trdelnik” poate fi fabricat.

Metoda de obtinere:

Ingredientele: pentru 1 kilogram de faina de grau se folosesc 5-8 oua, drojdie, lapte, zahar granulat, sare, nucsoara, aroma, lamaie, nuci / migdale / samburi de caise macinati (aparte sau amestecate), untura topita, ulei vegetal, unt, zahar de vanilie, pudra de zahar.

Metoda de fabricatie: drojdia, laptele si zaharul granulat servesc la obtinerea plamadelii careia i se adauga faina de grau. Aluatului i se adaugă zahar granulat, albusurile si galbenusurile de ou, sarea si alte ingrediente. Aluatul si plamadeala se framanta bine in vederea obtinerii unui aluat omogen care se lasa la dospit la temperatura camerei. Aluatul dospit se taie in bucati rotunde de cate 250 sau 500 de grame din care se impletesc codite. Cozile astfel preparate se lasa din nou sa dospeasca, dupa care se infasoara in jurul unui rulou („trdlo”) din lemn uns cu ulei, asezat pe un suport. Dupa ce se infasoara, cozile de aluat sunt unse cu albus batut de ou si presarate cu un amestec de fructe de nuca, dupa care se coc prin expunerea la o sursa de caldura radianta, fiind intoarse de pe o parte de alta in mod regulat si unse cu grasime din cand in cand, pana la obtinerea unei culori aurii. Dupa coacere, produsul „trdelník” este presarat cu pudra de zahar amestecata cu zahar de vanilie.

Legatura:

Fabricarea „Skalickeho trdelnika” dupa procesul modern descris mai sus dateaza inca din secolul XIX.

Skalickeho trdelnika” a inceput sa fie comercializat pe piata la sfarsitul secolului XIX începutul secolului XX. Fabricarea acestuia pe scara larga a inceput abia la mijlocul secolului XX, de atunci dateaza toate dovezile scrise despre produs.

Potrivit traditiei orale, reteta produsului „trdelníky” care s-a raspandit la Skalica si in imprejurimi era cea a bucatarului contelui Jozef Gvadaniho, care a trait pe aceste meleaguri intre 1783 si 1801.

Primul document scris pastrat referitor la „Skalickom trdelnik” este un manuscris al poetului maghiar Gyula Juhasz, care a predat la liceul din Skalca. Au fost, de asemenea, gasite referinte scrise in cartea lui Ferdinand Dubravsky „Slobodne mesto so zriadenym magistratom Uhorska Skalica”, publicata in 1921, si intr-un numar din 1977 al revistei regionale Jidelnicek.

Cererea de inregistrare a indicatiei geografice „Skalicky trdelnik” este, prin urmare, fondata pe renumele si traditia produsului, precum si pe calitatea acestuia, proprietatile si forma sa specifica. Skalicky trdelnik” are o forma de cilindru gol, ceea ce este destul de deosebit pentru produsele de cofetarie si brutarie. Metoda sa de fabricare este foarte deosebita: aluatul dospit se infasoara in jurul ruloului („trdlo”) pe care se lasa sa coaca. O alta particularitate o constituie modul de coacere, prin expunerea la o sursa de caldura radianta (pe jaratic sau in alte aparate de coacere prin expunere la caldura radianta), produsul fiind intors in mod regulat si uns din cand in cand. Acest mod de coacere ii confera produsului un miros si o savoare specifice.

Etichetare:

Producatorii care fabrica „Skalicky trdelnik” in conformitate cu indicatiile din prezentul caiet de sarcini pot utiliza denumirea „Skalicky trdelnik” pentru etichetarea, comercializarea si promovarea produsului. Eticheta aplicata pe ambalajul produsului trebuie sa contina urmatoarele mentiuni:

— denumirea produsului „Skalicky trdelnik” bine evidentiata,

— tipul glazurii (amestec de fructe de nuca, nuci, migdale, samburi de caise),

— modul de coacere (jaratic, caldura radianta).

Grup:

·        Denumire: Skalicky trdelnik

·        Adresa: Nam. slobody c. 10

·        SK-909 01 Skalica

·        Telefon (421-34) 664 83 36

·        Fax (421-34) 664 42 10

·        E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

·        Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Altele: ( )