Vafa rotunda "ANDRUTY KALISKIE", PoloniaProdus IGP - Polonia

 Vafa rotunda, ANDRUTY KALISKIE este subtire, cu margini uniforme, usor lucioasa, de culoare neomogena, cu o suprafata neteda, cu un diametru de aproximativ 15-17 cm si cu o grosime de 0,8-1,5 mm. Este de culoare galbena, variind de la galben pai pana la galben închis. Vafele sunt usor dulci, fragede, sfaramicioase, uscate si netede.

Sistemul de marcare a etichetelor adoptat permite un control precis al cantitatii de vafe de Kalisz de pe piata. Fiecare dintre producatori trebuie sa indice, intr-un anumit loc de pe etichetă, datele cu privire la intreprinderea sa, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare in acest domeniu.

In faza de preparare, precum si in timpul fazei de productie propriu-zisa, fiecare producator tine registre in conformitate cu prezentul caiet de sarcini. Respectivele registre vor putea fi consultate de catre organismul de control in orice moment si vor putea face obiectul unor verificari.

 

Metoda de obtinere:

Etapa 1 — Se pregatesc materiile prime in cantitatile urmatoare: 10 l apă, 470-1 000 g zahar, 5-6 kg faina de grau, 150-200 ml ulei de rapita.

Etapa 2 — Se amesteca ingredientele cu atentie pana la obtinerea unui aluat omogen, gros si neted. Se lasa deoparte timp de 30 de minute.

Etapa 3 — Se incalzeste aparatul pentru vafe, inchis, la o temperatura de aproximativ 180 °C. Temperatura nu poate depasi 220 °C.

Etapa 4 — Se toarna o portie de aluat pe placa inferioara a aparatului, in prealabil unsa si incalzita. Cele doua placi se închid.

Etapa 5 — Dupa coacerea vafelor (aproximativ 30-45 de secunde, in functie de temperatura placilor), placile se deschid ridicandu-se placa superioara. Vafele trebuie sa ramana pe placa inferioara. Vafele coapte se desprind si se stivuiesc, cele care nu corespund standardului fiind aruncate.

Etapa 6 — Marginile vafelor stivuite se uniformizeaza cu ajutorul unui cutit sau al unei lame, pentru a capata o formă circulara. De indata ce coacerea s-a încheiat, vafele, insotite de un sigiliu de garantie sau de o eticheta, se ambaleaza in pungi de polipropilena inchise ermetic. Pungile se pot impacheta in cutii de carton sau in plicuri. In acest caz, sigiliul si eticheta nu sunt obligatorii. Pungile, plicurile si cutiile sunt ambalaje individuale. Pe ele se indica numarul de vafe din ambalaj. Drept ambalaje colective se folosesc cutii mari de carton. Intreaga etapa se realizeaza manual.

Produsul trebuie ambalat la locul fabricatiei, data fiind fragilitatea acestuia, sensibilitatea sa la umiditatea mediului (higroscopicitatea inalta), precum si pentru a asigura trasabilitatea sa.

 

Legatura:

Legatura produsului cu regiunea se bazeaza pe reputatia acestuia; exista dovezi ca el a fost produs in aceasta arie geografica inca de la jumatatea secolului al XIX-lea. Kalisz, orasul cu cele mai vechi registre scrise din Polonia, a devenit, inca din Evul Mediu, un creuzet al diverselor nationalitati si culturi ale locuitorilor orasului. Numeroase elemente atestă faptul ca vafele de Kalisz sunt un produs de origine multiculturala, martor al obiceiurilor culinare si al deprinderilor diferitelor grupuri etnice si religioase care locuiesc la Kalisz de secole.

Se stie doar ca numele era deja cunoscut in secolul al XVIII-lea. Conform istoricului polonez Zygmunt Gloger, vafele de Kalisz erau servite ca desert la acea vreme.

Numeroase premii sunt marturia reputatiei extraordinare de care se bucura vafele de Kalisz, cum ar fi premiul I la concursul polonez „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” (Patrimoniul nostru culinar, 2004), primul loc la salonul de produse regionale si traditionale din Marea Polonie (2005) si premiul onorific „Perła” (Perla, 2005), acordat anual unor produse regionale si traditionale cu ocazia targului international „Polagra Farm” („Farma”).

 

Etichetare:

Organizatia turistică locala a regiunii Kalisz a creat ambalaje cu o grafica specială: sigilii de garantie, etichete, plicuri, cutii de carton. Tiparirea ambalajelor se realizeaza intr-un singur loc si sub supravegherea Organizatiei turistice locale a regiunii Kalisz, care tine un registru al tuturor ambalajelor descrise in cerere si se ocupa cu distributia acestora.