Gofrele „Mariansko Lazenske oplatky”, IGP Cehia, sunt formate din doua discuri fine, intre care se afla un strat de umplutura.
In functie de umplutura, gofrele pot fi cu alune sau cu cacao. Au o forma rotunda si regulata, marginea este usor faramitata si scot un sunet special la rupere; au circumferinta ornata cu o forma in relief specifica, si anume o coroana de frunze stilizate. Motivul reliefului central variaza in functie de producator. Gofrele sunt de culoare crem sau maro deschis, in functie de tipul de aluat utilizat. Sunt crocante, bine coapte, umplutura este de consistenta granulata, iar gustul poate fi mai mult sau mai putin dulce, in functie de ingredientele folosite.
Gofrele sunt comercializate ambalate intr-o folie de aluminiu, in cutii de carton sau eventual in folii de celofan, in pachete de 175 g. Materiile prime care intra in compozitia produsului sunt: faina de grau, zahar, grasime hidrogenata, alune descojite, nuci macinate, germeni de grau, grasime lactata, grasimi vegetale, cacao, lapte praf, praf de galbenus, amidon de grau, sare, emulsifiant — lecitina, aroma de lamaie, scortisoara, aroma de alune, etilvanilina, aroma de migdale. Produsul se pastreaza la o temperatura de maximum 25 grade C timp de 180 de zile.
Prepararea gofrelor incepe cu prepararea aluatului de gofre. Dupa ce este bine amestecat, aluatul se pune in masina rotativa speciala destinata coacerii gofrelor; discurile coapte sunt retrase manual si se pun in tăvi. Acestea sunt transportate in camera de umidificare, unde nivelul umiditatii este de 90 % si unde discurile sunt lasate in jur de cinci zile. Discul inferior se presara cu un amestec de zahar, grasime, alune sau alte ingrediente, dupa caz, si se acopera cu cel de-al doilea disc; cele doua discuri se coc impreuna. Dupa ce au fost cantarite pentru a se verifica greutatea ceruta, gofrele se impacheteaza intr-o folie de aluminiu, se pun in cutii de carton si se ambaleaza cu ajutorul unei masini de ambalare. Gofrele din statiunea termala Marianske Lazne sunt mentionate pentru prima data in secolul al XVIII-lea. Karl Reitenberger a devenit pionierul productiei industriale de gofre, lansandu-se in acest domeniu in 1856.