Denumirea „Sõir” se referă la un tip de brânză tradițională nematurată pe bază de coagul. Acesta este un produs lactat din categoria brânzeturilor coapte și este cunoscut în Estonia mai ales în regiunile istorice Võromaa și Setomaa.
Ingredientele obligatorii ale brânzei „Sõir” sunt: lapte (lapte de vacă); coagul; ouă de găină; unt; sare; semințe de chimen. În general, brânza „Sõir” are o formă caracteristică, rotundă și plată. Bucățile care urmează să fie comercializate pot fi, de asemenea, tăiate din roți sau din calupuri de brânză „Sõir” și pot lua forma unor jumătăți de roți, porțiuni sau bucăți triunghiulare. Greutatea bucăților variază între 100 de grame și câteva kilograme. Produsul are o ușoară aromă caracteristică de smântână. Gustul este dulce și ușor sărat, cu o aromă puțin acrișoară, datorată acțiunii bacteriilor lactice. Aroma semințelor de chimen este perceptibilă.
Din punct de vedere istoric, „Sõir” este un produs alimentar preparat în gospodăriile din zonă și nu există o practică constantă de producție la scară industrială. În prezent, brânza „Sõir” este produsă în principal de microîntreprinderi și de mici producători. Acest tip de brânză nu este produs de întreprinderile mai mari din sectorul produselor lactate. „Sõir” se comercializează la piețele și în târgurile fermierilor, în magazine locale mai mici, în ferme turistice și în bufetele cu autoservire, precum și într-un număr mic de lanțuri de supermarketuri. Mai multe întreprinderi oferă, de asemenea, cursuri de producție a „Sõir”. Începând din 2010, Muzeul Saatse din Setomaa organizează în luna iunie a fiecărui an o zi dedicată brânzei „Sõir”. Festivitatea reunește producătorii locali de „Sõir”, care oferă, de asemenea, ateliere de lucru.