Produsul „Ġbejna tan-nagħaġ” DOP, Malta, este o brânză proaspătă produsă din lapte crud integral, obținut de la ovine din rasa „malteză”.
Brânza „Ġbejna tan-nagħaġ” poate fi comercializată în stare proaspătă („Ġbejna tan-nagħaġ” friska), uscată la aer („Ġbejna tan-nagħaġ” niexfa) sau murată și piperată („Ġbejna tan-nagħaġ” tal-bżar). Produsul are o aromă de intensitate scăzută. Acesta păstrează mireasma laptelui proaspăt și emană un ușor miros de oaie („friska”), are caracteristici ușor acide („niexfa”) sau este picant (piper negru) („tal-bżar”). Gustul este dulce, cu un ușor caracter sărat („friska”), este dulce spre ușor acid („niexfa”) sau are o acidit.
Arhipelagul maltez este format din trei insule locuite, și anume Malta, Gozo și Comino, și alte insule mici nelocuite. Brânza „Ġbejna tan-nagħaġ” este produsă pe cele trei insule locuite. Malta este un stat de o dimensiune restrânsă (316 km.patrati), mult mai mic decât majoritatea ariilor geografice avute în vedere pentru alte produse cu DOP. Ca urmare a dimensiunii mici și a caracteristicilor sale geofizice, Malta nu este subdivizată în regiuni pentru „Ġbejna tan-nagħaġ”, iar DOP acoperă orice brânză „Ġbejna tan-nagħaġ” produsă în arhipelag.
„Ġbejna tan-nagħaġ” este o brânză simplă, cu o prelucrare minimă. Toate adaosurile (de exemplu, de oțet, de piper) intervin în etapa ulterioară producției și sunt superficiale. După mulgerea oilor, un criteriu important este, de asemenea, asigurarea ulterioară a unei temperaturi adecvate a laptelui, deoarece, în caz contrar, se pierde textura moale a variantei „friska”, iar în variantele „niexfa” și „tal-bżar” sunt prezente mai multe găuri și fisuri. Diluarea enzimei de coagulare și adăugarea acesteia în întreaga cantitate de lapte, după cea mai bună metodă tradițională, asigură textura potrivită. De asemenea, sunt importante timpul de așteptare pentru formarea coagulului și recunoașterea consistenței adecvate a acestuia. Perioada de asezonare a brânzei „Ġbejna tan-nagħaġ” este scurtă, iar uscarea se efectuează, ori de câte ori este posibil, în mod natural, în dulapuri speciale de pe acoperișul fermei producătorului de brânzeturi.
Produsul „Ġbejna tan-nagħaġ” reprezintă o parte integrantă a patrimoniului culinar maltez și este inclus în mai multe rețete tradiționale malteze. Varianta „Ġbejna tan-nagħaġ” friska a fost folosită ca umplutură pentru foitajele cu brânză malteze („pastizzi”), plăcintele sărate („torta tal-ġbejniet”) și ravioli sau încorporată în supele de iarnă malteze, cum ar fi „soppa tal-armla” și „kusksu”. Varianta „Ġbejna tan-nagħaġ” tal-bżar se servește ca aperitiv, cu biscuiți maltezi din făină și apă („galletti”), sau în preparatele cu pâine malteze („ħobż biż-żejt”).