Este sortimentul de branza cel mai vechi cunoscut la noi.
Se prepara din cas obtinut din laptele de oaie, in timpul verii. Pasta de branza se introduce in burdufuri si se indeasa bine cu mana pentru a nu mai ramane aer. Burdufurile se pastreaza la o temperatura mai mica de 10 grade C. Branza de burduf are o culoare alba (usor galbuie), consistenta moale, untoasa, gust specific, putin sarata si aroma puternica. Continutul de apa este sub 52 %, iar grasimile intre 45 -48 %.
Branza de burduf de ALBA, este specifica judetului Alba si se produce prin oparirea repetata a casului si utilizare pentru maruntire a dispozitivului de lemn denumit „crestau”. Branza de burduf de Botosani are ca specific ambalarea in membrane naturale (vezica de porc) si membrane artificiale. Branza de burduf se realizeaza si de firme comerciale, precum: Biomilk SRL, Delaco, Primulact, Napolact, Covalact, Prodlact, etc.