Aria din care provine laptele si in care este produsa si maturata branza DOP „Casciotta d’Urbino” cuprinde intregul teritoriu al provinciei Pesaro e Urbino, din Italia.
Casciotta d’Urbino” are o coaja subtire care dobandeste, dupa maturare, culoarea tipica a paiului. La taiere, pasta are o culoare intre alb si galben-pai si o textura fina si sfaramicioasa si este caracterizata de un numar mic de gaurele (cunoscute sub denumirea de „buchini”, care se formeaza ca urmare a productiei naturale de gaze). Intrucat nu este maturata, branza „Casciotta d’Urbino” retine aromele tipice de lapte proaspat, care sunt deosebit de evidente in mirosul sau proaspat si aromat. „Casciotta d’Urbino” are un gust dulce, plin si placut acidulat, specific laptelui de oaie si de vaca. Legatura geografica cu provincia Pesaro e Urbino, rezulta din conditiile climatice si pedologice deosebite, precum si din modul de crestere a animalelor, pentru care sunt folosite in principal pasunile locale.
Utilizarea rationala a pasunilor foarte degradate sau degradabile previne exploatarea excesiva si imbunatateste caracteristicile pasunilor, asigurand un echilibru mai bun intre terenurile agricole, iar prin compozitia floristica, confera laptelui si, prin urmare, branzei, aroma si gustul caracteristice. Printre factorii umani importanti se numara prezenta istorica a branzei si modul in care a fost raspandita pe intreg teritoriul ariei delimitate, inca din anii 1500, cand aceasta era favorizata de politica ducilor de Montefeltro si Della Rovere de a restrictiona practica transhumantei pe terenurile lor. Specificitatea produsului se datoreaza dimensiunilor si greutatii sale, precum si inaltimii marginii sale exterioare, care sunt strans legate de utilizarea formelor din teracota si din ceramica cu fund inchis si convex si cu un orificiu mic pentru scurgerea zerului, tipice zonei Urbania. O altă caracteristica foarte specifica este compozitia amestecului de lapte utilizat pentru producerea branzei (70 % lapte de oaie si 30 % lapte de vaca).