Denumirea de origine controlata ALBA IULIA


 

Denumirea de origine controlata “ALBA IULIA” se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi in arealul delimitat pentru aceasta denumire.

 

Conditiile generale de producere si comercializare a vinurilor cu denumire de origine controlata sunt stabilite prin normele tehnice aprobate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale prin ordinul nr. 52 / 2003 .

 

Denumirea de origine controlata “ALBA IULIA” poate fi completata, in functie de interesul producatorilor, cu una din urmatoarele denumiri de plai viticol: CETATE, SANTIMBRU, COASTA CALDA, IGHIU, SARD, TELNA, BUCERDEA VINOASA, CRICAU, GALDA.

 

In functie de soiurile din care provin, de calitatea strugurilor si de insusirile lor organoleptice si de compozitie, vinurile cu denumirea de origine controlata ”ALBA IULIA”, pot fi incadrate in urmatoarele categorii de calitate:

DOC – CIB: Traminer roz si Pinot gris;

DOC – CT: Traminer roz, Pinot gris si Muscat Ottonel;

DOC – CMD: Traminer roz, Pinot gris, Muscat Ottonel, Feteasca alba, Sauvignon, Neuburger, Feteasca regala, Riesling italian, Furmint si Sortiment alb.

 

Arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine controlata “ALBA IULIA”, cuprinde urmatoarele localitati (municipii, orase, comune si sate), situate in judetul Alba:

·         Municipiul Alba Iulia localitatile componente Alba Iulia, Barabant, Micesti, Oarda, Ciugud, Hapria, Teleac;

·         Com. Berghin satele Berghin, Henig, Ghirbom, Straja;

·         Com. Santimbru satele Santimbru, Totoi, Dumitra;

·         Com. Ighiu satele Ighiu, Sard, Ighiel, Telna, Bucerdea Vinoasa;

·         Com. Cricau satele Cricau, Tibru, Craiva;

·         Com. Galda de Jos satele Galda de Jos, Galda de Sus, Benic, Mesentea.


Cautare