„Arseniko Naxou” DOP, este o branza de masa, tare, maturata, de fabricatie artizanala, din lapte de capra si de oaie nepasteurizat produs in insula Naxos din Grecia.
Branza „Arseniko Naxou”, se comercializeaza sub forma de roti intregi, de forma cilindrica, cu greutatea de 1 - 4 kilograme si culoare de la alb-fildesiu, cu crusta tare si subțire. Caracteristicile organoleptice ale produsului, care il disting de alte branzeturi tari, sunt gustul intens, picant, sarat dulce si placut, textura untoasa si moale si aroma bogata. In cursul procesului de maturare, branza devine mai picanta si mai aromata. Deoarece se utilizeaza lapte nepasteurizat, maturarea branzei „Arseniko Naxou” trebuie sa fie de cel putin trei luni, pentru a se asigura absenta microorganismelor nedorite.
Caprele si oile sunt perfect adaptate la conditiile locale din insula Naxos, sunt de statura mica si au un nivel scazut de productie de lapte. Practica traditionala a pasunatului liber ofera animalelor posibilitatea de a se hrani din pasunile din zona, profitand de vegetatia local. Inca din vremuri stravechi, „Arseniko Naxou” a jucat un rol foarte important in viata si in alimentatia locuitorilor. Crescatorii-producatori continua si astazi productia branzei dupa metoda traditionala. Acesta branza este descrisa ca fiind o branza de cea mai buna calitate. Renumele produsului a depasit granitele insulei si este apreciat de consumatorii din alte regiuni.