Antakya Künefesi” este unul dintre puținele deserturi din Turcia care conțin brânză.
În procesul de producție se utilizează künefelik kadayıf (aluat ușor copt sub formă de fire pentru künefe), brânză Antakya künefelik proaspătă, unt și sirop. Acest produs se obține prin coacerea brânzei künefelik între două straturi de künefelik kadayıf amestecat cu unt, pe o tavă plată, iar la final, înainte de consum, pe produs se presară cantitatea de sirop dorită. Dimensiunea tăvii depinde de numărul de porții care urmează a fi consumate. „Antakya Künefesi” se consumă fierbinte. În timpul consumării desertului, brânza trebuie să se întindă, formând fire.
Brânza folosită la producția de „Antakya Künefesi” este unică, fiind produsă numai pentru acest desert și fiind cunoscută ca brânza künefelik (pentru künefe), care se întinde în interiorul desertu, prezentând o structură fibroasă când este încălzită. În „Ghidul turistic al provinciei Hatay” al lui Kemal Karaömeroğlu, publicat în 1971 (p. 29-31), printre mâncărurile bucătăriei din Antakya sunt enumerate chiftelele de friptură tartar, țiparul, hamburgerul cu bulgur și carne tocată și desertul künefe. În fiecare an, pentru a sărbători aderarea la Turcia a regiunii Hatay, municipalitatea metropolitană din Hatay organizează festivalul Antakya, în timpul căruia este preparat cel mai lung „Antakya Künefesi”, cu 1 metru mai lung în fiecare an. În 2019, „Antakya Künefesi” a ajuns la lungimea de 81 de metri.