Pelinul traditional romanesc

Pelinul este un produs natural, traditional romanesc, obtinut prin adaugarea in vin a unor ierburi si fructe, componenta principala fiind pelinul.

Vinul pelin poate fi sec sau usor dulceag, cu gust amarui si aroma foarte placuta de floare de pelin (Artemisia absinthium). In trecut, pentru insusirile lui igieno-alimentare, vinul pelin era incadrat la vinuri medicinale. Cercetarile efectuate la SDE a Universitatii din Craiova au evidentiat ca, sub raport olfacto-gustativ este mai avantajos sa se foloseasca un amestec format din inflorescente de pelin si mici proportii de tulpini florifere. Scheletul inflorescentelor contribuie, esential la conferirea gustului amarui, iar floarea imprima aroma. Durata contactului dintre floarea sau inflorescentele de pelin si lichid, se stabileste prin degustari repetate. Ea nu va depasi insa 5-7 zile dupa terminarea fermentatiei, pentru a evita formarea gustului amar, dur.

Pentru o masa obisnuita de familie, primavara la masa se recomanda vinul traditional pelin (alb sau rosu). Pelin alb de Urlati este un produsul natural, fara adaos de alcool sau arome sintetice. Este un vin demisec, cu 12% alcool, produs pe Domeniile Dealu Mare Urlati. Este un vin, mai degraba de aperitiv sau digestiv.

 

 


Cautare