Placintele ardelenesti se fac, atat dulci, cat si sarate, in variante mai mult sau mai putin asemanatoare.
In nordul Transilvaniei, in tinutul Codrului, sunt cunoscute asa numitele ”placinte codrenesti”. Placinta cu branza si marar era facuta, cu multa vreme in urma, pe lespede de piatra cioplita. Azi aceste placinte se coc in tigaie de fonta.
Ingrediente: 400ml apa calda; 1kg faina; 2 plicuri de drojdie uscata; 1 lingura rasa de zahar; 2 lingurite de sare; 4 linguri de ulei; 200g branza de burduf; 2 legaturi de marar; ulei pentru prajit.
Intr-un vas mare, cu 100 ml de apa calda, se amesteca 100 g de faina, tot zaharul si se formeaza o maia. Ramane la crescut 30 de minute. Apoi se adauga exact în ordine: restul de faina, sarea, restul de apa calda (300 ml) si uleiul. Nu se modifica ordinea fiindca daca se pune sarea prima, va intra in contact direct cu drojdia si aluatul nu va mai creste. Se amesteca bine pana devine un aluat elastic, care sta o ora la crescut, de preferabil intr-un loc calduros, cu un ştergar deasupra.
Intre timp se toaca mararul si se marunteste branza, apoi se amesteca la un loc. Dupa ce a crescut aluatul, se ia din el cu mana bucati ca niste gogosi care se intind putin cu sucitorul, pana ajung la grosimea de 3-5 mm. Se adauga 2 linguri de branza cu marar si se impacheteaza. Se da o forma pentru tigaie. Se pun placintele in ulei încins, nu in baie de ulei si se intoarc de pe o parte pe alta pana se rumenesc.
‘Musai sa pui peste placinte si 1 lingura de smantana grasa nefermentata’