Colindatul copiilor

Colinda este cunoscuta ca un obicei crestin la toti romanii si indiferent de varsta cu totii participa la colindat

De dimineata participa copilasii, chiar de la primii pasi, pe la vecini, apoi copii mai mari si spre seara tineretul, dupa miezul noptii cei casatoriti iar noaptea ce urmeaza Nasterii Domnului colinda cei batrani care au stat acasa si au primit colindatorii cu o seara inainte. Multa vreme caracterul sacru al colindei a fost lasat deoparte subliniindu-se mai ales aspectele precrestine. In studiul Ecouri liturgice din etnogeneza romanilor, colinda crestina din Sudul Transilvaniei apartinand parintelui profesor dr. Ilie MOLDOVAN si Vasile BEBESELEA STERP  readuce aceasta perspectiva in exegeza traditiei:… Colinda face din Craciun sarbatoarea familiei, iar familia face ca sarbatoarea sa fie stalpul de nadejde al existentei neamului….

Colaceii pregatiti pentru copiii sositi la colindat purtau denumirea de colindrete, iar in alte parti toate darurile la un loc se numeau colindreti, singura care are o apropiere cu numele obiceiului. In Muntii Apuseni, la Salciua, copiii si junisenii isi decorau intr-un mod specific palariile cu asa numitele colinzi – nuieluse aschiate, iar la Lupsa copii de la 8-12 ani sunt numiti bizarusi, iar nuielusa bizarusa:

Colinduta pe butuc
Da-mi colacul sa ma duc
Ca de nu dai colacelul
Iti fur vaca si purcelul.
Colinduta pe butuc
Da-mi colacul sa ma duc
Ca nu umblu sa ma duc
Cu straicuta goala.
Colinda noastra nu-i mai lunga
Sa traiasca cine-o asculta.

La Ampoița, Sibot, Sibiseni-Vint., Ceru Bacainti si Acmar se colinda cu Craii – Valtezar, Gaspar, Melfior si Irodul, interpretati tot de copii in varsta de 10-15 ani:

Marire intru cele-nalte,
Toate stelele sa salte!
Salte cerul si pamantul
Sa se-auda tot cuvantul
Intru cel de sus marire,
Pe pamant impaciuire
La oameni buna-nvoire!
Pe pamant sa fie pace
Cu minunea ce vom face!

Pe Valea Muresului copiii care merg la colindat sunt stelusii si merg cu steaua, confectionata din lemn si hartie, impodobita din panglici colorate, in mijloc cu o iconita a Precistei cu pruncul Iisus si un locas unde se aprinde o lumanare. Steaua este invartita de unul dintre copii si ceilalti canta colinda de stea:

Steaua sus rasare
Ca o taina mare,
Steaua straluceste
Si lumini vesteste.
Ca astazi,curata,
Prea nevinovata,
Fecioara Maria
Naste pe Mesia,
In tara vestita
Viflaim numita.
Majii cum zarira
Steaua si pornira
Mergand dupa raza
Pe Cristos sa-l vaza.
Doamne, Isuse Hristoase,
Da-ne noua zi frumoase
Si-o raza prea luminoasa.
Caci din cer s-o coborat
Isus Hristos pe pamant.
Rai, rai, gradina dulce
Eu din tini nu m-as mai duce
De mirosul florilor
De zboru albinelor.

 


Cautare