Sezatoarea de la Cetea, Alba

In satul Cetea din Galda de Jos, Alba a avut loc, de curand o sezatoare traditionala reinviata, in care tinerii au avut ocazia sa asculte povesti vechi si sa afle obiceiuri de altadata din satul Cetea.

Cu sprijinul familiei Ionel si Violeta Sarbu din Cetea, gazde primitoare, artistii Centrului de Cultura “Augustin Bena” Alba au fost prinsi in postul Craciunului la Cetea intr-o veritabila sezatoare organizata de localnici in care tinerii au avut prilejul sa reasculte povestea celebrului personaj “Martolea” ce anima sezatorile de altadata dar si sa se amuze de jocurile si glumele practice cu astfel de prilejuri.

Alaturi de oaspetii sositi tocmai de la Alba Iulia au fost prezenti si preotul Urda Stefan care le-a vorbit celor prezenti despre importanta sezatorii in contextul pastrarii si transmiterii normelor morale in societatea rurala, prof. Daniel Tiutiu, autor au unei culegeri interesante de legende si povestiri culese din Cetea si nelipsitul animator local prof. Nicolae Cadan.

Localnicii din Cetea au pastrat in memorie elemente importante ale specificului local. Astfel in anul 2008 s-au cules date de la batranii satului in vederea revigorarii obiceiului Fasangilor, obicei practicat in perioada anterioara Postului Pastilor. De asemenea, la Cetea, s-au cules obiceiuri specifice locului si retete culinare de gastronomie traditionala.

 


Cautare