Inmormantarea Farsangului la Rimetea, judetul Alba

Manifestarile de la Rimetea au format un alai pe ulitele comunei, colindand costumati in petitori, nuntasi sau clovni si fiind insotiti de muzicanti.

Alaiul este asemanator celui de nunta, cu preot, mire si mireasa, numai ca tinerii poarta intr-o caruta si un sicriu alb, in care au inchis in mod simbolic iarna si pe care il sparg cu batele la finalul procesiunii.

Pe drum, tinerii si tinerele ii murdaresc cu funingine pe fata pe cei intalniti in cale si pocnesc din bici incercand astfel sa alunge toate spiritele rele.

Rimetea (denumirea veche intre 1918-1925 Trascau, in maghiara Torocka, in germana Eisenburg) se afla la 24 km de Aiud, si este asezata la poalele varfului Piatra Secuiului (1171 m). Denumirea stancii provine de la faptul ca in secolul XIII secuii au salvat satul de asediul tatarilor.
Fortificatia si cetatea (epoca medievala) din punctul “Piatra Secuiului” sunt inscrise pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Alba, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania în anul 2004.

 

 

 


Cautare