Coliva de struguri la sarbatoarea Obrejeniei

In ziua de 6 august se duc la biserica mere, pere, prune si mai ales struguri pentru a fi sfiintite.

Recolta aceasta se numeste ''coliva'' sau ''parga'' din struguri. Fructele sfintite, apoi se impart credinciosilor care participa la slujba praznicului. In traditia populara, sarbatoarea de Obrejenie sau Pobrijenie are loc alaturi de sarbatoarea ortodoxa a Schimbarii la Fata si odata cu despartirea de vara. Acum are loc schimbarea vesmintelor naturii si pregatirea acesteia de toamna. Acum se pregatesc pasarile migratoare sa plece, iar insectele si taratoarele isi cauta adapost in pamant, pentru perioada rece.

 Denumirile sarbatorii populare deriva din cuvantul slav „obrejenie“, ce inseamna transformare, prefacere sau chiar schimbare. De Obrejenie, se duc struguri la biserică, pentru a fi sfintiti, precum coliva de grau. Tot acum se culeg si ultimele plante de leac.

Cu ocazia acestei sarbatori, se obisnuia ca Biserica sa dea dezlegare la mancatul merelor, perelor, perjelor si mai ales a strugurilor, existand credinta ca cei care mancau struguri inainte de 6 august isi afuriseau matele. In aceasta zi, se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor. Tot in aceasta perioada sa sfintesc gradinile, boabele de grau pentru semanat, recoltele. O superstitie din batrani spune ca fetele nu trebuie sa se pieptane in aceasta zi. Precum iarba care nu mai creste, astfel nu vor mai creste nici coadele si cositele lor. Interzise sunt si scaldatul in aceasta zi sau dormitorul afara, la lumina stelelor si sub bolta cerului, deoarece apele devin mai reci si cerbii vin de le spurca, iar vremea incepe sa se raceasca.

 

 


Cautare