Adventul și Crăciunul reprezintă perioada tradițiilor și obiceiurilor in Austria.
În unele locuri, aceste obiceiuri capătă forme cu adevărat neobișnuite: prin Salzburg se aud urletele unor creaturi păroase, în Stiria minerii se roagă în subteran iar în Austria Superioară se trimit scrisori Pruncului Isus.
În timpul Adventului, multe familii au Coroană de Advent făcută din crenguțe veșnic verzi și decorată cu panglici și patru lumânări. În fiecare dintre cele patru duminici din Advent, se aprinde o lumânare și se poate cânta un colind sau două!
Cele mai multe orașe au Targuri de Craciun „Christkindlmarkt”, de la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, care vand decorațiuni de Crăciun, mâncare, turta dulce și vin fiert dulce “Glühwein”.
Crăciunul în Austria începe într-adevăr în jurul orei 16.00 în Ajunul Craciunului, când bradul este aprins pentru prima dată și oamenii vin să cânte colinde în jurul copacului. Cel mai faimos colind este Stille Nacht, care a fost scris în 1818.
Postul național de radio pop Ö3 are program special, fiind folosit de mulți austrieci ca si „coloană sonoră” pentru începutul Crăciunului.
În mod tradițional, bradul este adus și împodobit în Ajunul Crăciunului. Pentru copii alte decoratiuni importante sunt dulciurile, precum sticle mici de ciocolata umplute cu lichior, ciocolata de diferite feluri, inele de jeleu si bezele 'Windbäckerei'.
Unii copii cred că Christkind împodobește pomul, aduce copiilor cadouri în Ajunul Crăciunului și le lasă sub brad.
Masa principală de Crăciun se mănâncă si în Ajun, de preferat „Gebackener Karpfen” (crap prăjit), pentru că Ajunul Crăciunului este considerat de catolici zi de „post”.
De Craciun se mai manaca gasca fript „Weihnachtsgans”.
In Salzburg se servește la masa de Crăciun supă de cârnați și cartofi. În Carintia, este de preferat să luați în considerare cârnați afumati, varză murată și carne afumată, în timp ce în Austria Superioară veți fi tratat cu cârnați prăjiți.
Desertul poate fi prăjitura cu ciocolată și caise „Sachertorte”,
dar si prăjiturile cu migdale „Vanillekipferl”.
Unii austrieci prefera mersul la schi în ziua de Crăciun dar si în ziua de Anul Nou.
În fiecare an, capitala Austriei, Viena, ține un concert de muzică clasică celebru în lume „NeuJahrsKonzert”, care are loc în dimineața zilei de Anul Nou. Concertul este susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena și include întotdeauna muzică din familia Strauss: Johann Strauss I, Johann Strauss II, Josef Strauss și Eduard Strauss.