„Gailtaler Almkäse”, DOP, Austria, este o branza cu pasta tare, obtinuta din lapte crud de vaca si capra (10%).
Produsul are o forma rotunda si o greutate variind intre 0,5 si 35 kg. Produsul are o crusta naturala uscata si inchisa, de culoare galben-aurie. Pasta branzei are o culoare galbuie si o consistenta fina, prezentand mici gauri rotunde si de forma regulata. Durata minima de maturare in vederea comercializarii este de sapte saptamani. Laptele se produce pe pasunile alpine ce se afla la o altitudine mai joasă decat in Alpii Centrali, din Austria, astfel incat, pe langa clima favorabila, regiunea beneficiaza si de o perioada de vegetatie mai indelungata si de o vegetatie mai bogata in ierburi si leguminoase furajere. Productia de branzeturi „Gailtaler Almkäse”, este atestata inca din secolul XIV.
Branza are un gust inimitabil de lapte pur. Laptele produs in aceasta regiunea alpina este foarte potrivit pentru fabricarea de branzeturi. Alaturi de specificul mediului natural, munca prestata timp de secole de agricultorii din regiunea Gailtal in ceea ce priveste protejarea peisajului local reprezinta un factor cel putin la fel de important, care explica conditiile actuale exceptionale de care se bucura fermele de lapte alpine. Mai mult, fermierii de lapte din Gailtal dispun de o pricepere deosebita, bazata pe experienta dobandita de generatii. Cunostintele lor privind alegerea celui mai bun loc de pasunat in functie de anotimp, precum si influenta temperaturii exterioare si a evolutiei conditiilor climatice asupra procesului de fabricare a branzeturilor garanteaza obtinerea unui produs regional tipic de o calitate foarte ridicata.