Sărbătoarea Hanukkah

Mai puțin cunoscuta la noi, Hanukkah este o sărbătoarea evreiască care durează opt zile și nopți.

Una dintre cele mai importante traditii, este aprinderea Hanukia. Menora este un suport special cu mai multe brate, destinat acestei sărbători, care se mai numește și „Sărbătoarea luminilor”. În antichitate, sfeșnicul era așezat în prag, pe stradă sau în fața casei. Lampa se aprinde odată cu lăsarea nopții, cu excepția zilei de Șabat, când luminițele de Hanuka se aprind înaintea celor de Șabat, cu jumătate de oră înainte de asfințit. Tradiția spune că luminile trebuie să ardă cel puțin 30 de minute și să fie amplasate într-un loc vizibil. Obiceiul Beit Hillel spune că trebuie să aprinzi o singură lumânare în prima seară, două în a doua seară și așa mai departe până în ultim seară, a opta, atunci când toate luminițele sunt aprinse. De asemenea, în fiecare noapte când se luminează Hanukia, sunt rostite câteva binecuvântări tradiționale. Ele sunt recitate înainte sau după aprinderea candelelor, în funcție de obicei.

Sărbătoarea Hanukkah mai este marcată și de consumul de alimente prajite in ulei. Câteva mâncăruri tradiționale care se pregătesc cu ocazia acestei sărbători sunt: tortul de cartofi, chifteluțe cu cartofi aplatizate, numite latches, care se servesc cu sos de mere și gogoșile prăjite în ulei. Hanukkah este singura sărbătoare evreiască care nu este menționată în Biblia ebraică. Sărbătoarea este menționată în Noul Testament al Bibliei Creștine, care îl vede pe Isus participând la ceea ce se numește „Sărbătoarea Dedicației”. Pe lângă comemorarea unei victorii militare, Hanukkah își amintește de „miracolul uleiului”. După victorie, evreii au descoperit că mai aveau un singur balon de ulei pentru a reaprinde Menora. În mod miraculos, acest mic balon a durat opt zile, până când s-a obținut o nouă rezervă de ulei.

În zilele noastre, Hanukkah prezintă tradiția de a aprinde o menorah specială de Hanukkah, care are nouă brațe de lumânare. Lumânarea centrală – cunoscută și sub numele de Shamash sau lumânare de ajutor – este folosită pentru a aprinde celelalte opt pentru fiecare noapte de Hanukkah. Lumânările sunt aprinse și plasate în menorah de la dreapta la stânga. În Israelul modern, Hanukkah este o sărbătoare națională în care elevii iau parte la piese de teatru, cântă cântece de sărbătoare și organizează petreceri. Școlile sunt închise și Menorah-urile sunt expuse deasupra clădirilor proeminente, cum ar fi Parlamentul israelian, Knesset.

Prima sărbătoare Hanukkah în Canada datează din 1760, când evreilor li s-a permis pentru prima dată să imigreze în ceea ce era atunci o colonie britanică. O mare sărbătoare Hanukkah are loc în fiecare an în fostul cartier evreiesc din Budapesta. Festivalul include în mod obișnuit flash-mob-uri, iluminare cu lumânări, muzică live, spectacole de teatru, proiecții de filme, evenimente culinare și tururi ghidate pe jos. Regatul Unit numara peste 260.000 de rezidenți evrei si are o tradiție unică de a aprinde o menora uriașă în Trafalgar Square din Londra în fiecare an.

 


Cautare