Traditii de noul an pomicol-viticol

Ziua de 1 februarie, inceputul anului nou pomi-viticol, prevede diverse acte rituale:

Ospete la vie. In capul viei, participa satenii, care pregatesc bucate si bautura strainilor pentru pentru a imbuna natura si a rodi viile.

Tratarea corzii de vie. Gospodarul cresteaza coarda in patru locuri, în forma de cruce, o uda cu vin, pune sare, infige o bucata de slanina si de paine, pentru ca vita sa aiba de toate si sa rodeasca din plin.

Sfestania viilor. Corzile de vie sunt udate de preot cu aghiazma facuta la Boboteaza.

Afumatul viilor. Viticultorii aprind focuri la marginea viilor si le afuma spre a le ferii de patrunderea fortelor malefice.

Scuturatul pomilor. Cu topoarele in maini, barbatii lovesc pomii la radacina, mimand taierea acestora: -Mai, pomule, face-i roade, ca de nu, eu te tai. Raspunsul este dat de un copil in varsta de 7-8 ani care simboliza "sufletul" pomului: - Lasa-ma, iarta-ma, nu ma lovi, nu ma taia, c-oi inflori si-oi rodi, cand vremea mi-a veni si de noroc ti-oi fi.

Cununi din coarda de vie. O data ce ritualul de la vie este incheiat, viticultorii vin spre casa, unde-i astepta o masa abundenta, purtand pe cap cununi facute din primele corzi taiate din vie.

Rostogolirea rotii aprinse. Din varful dealurilor cu vii se rostogolesc roti aprinse, pentru a fertiliza via si a alunga duhurile nefaste ale iernii.

Ziua omizilor. In aceasta zi, gospodinele merg cu turte la musuroiul furnicilor si le spun: Cum va dau eu de mancare, asa voi sa nu-mi mancati recolta!.

 


Cautare