Produsul „Squacquerone di Romagna” DOP este o branza cu pasta moale si cu maturare rapida, produsa din lapte de vaca provenit din din regiunea Emilia-Romagna.
La momentul comercializarii, branza „Squacquerone di Romagna” DOP trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici: greutatea intre 1 si 2 kg; culoarea alb-perlata; grasime in substanta uscata cuprinsa intre 46 % si 59 %; gust placut, dulce, cu o nota acidulata, usor sarat; aroma delicata, tipica de lapte, cu o nota de plante; consistenta moale, cremoasa, aderenta, foarte usor tartinabila, ce se topeste in gura.
Studiile efectuate referitor la branza „Squacquerone di Romagna” DOP au scos in evidenta caracteristicile fermentilor naturali utilizati, demonstrand o clara uniformitate a speciilor de bacterii prezente: este vorba despre biotipuri autohtone de Streptococcus termophilus. Acesti fermenti naturali sunt dezvoltati in recipientele de fermentare, pe teritoriul ariei geografice Emilia-Romagna. Laptele utilizat la preparea branzei este colectat din reginea respectiva, si mai exact, din: provincia Ravenna, provincia Forlì-Cesena, provincia Rimini, provincia Bologna, precum si o parte a teritoriului provinciei Ferrara.