Produsul Culurgionis d’Ogliastra, din Italia, cu forma sa de coltunas umplut si lipitura caracteristica ce aminteste de un spic de grau, se numara printre pastele fainoase cele mai vestite si cunoscute din Sardinia.
Pastele Culurgionis d’Ogliastra a fost la origine un fel de mancare modesta, specifica culturii agricole si pastorale, motiv pentru care umplutura a fost adaptata in functie de materiile prime disponibile in regiune. Fiind usor de cultivat, cartoful constituia cu siguranta o resursa alimentara de care toata lumea putea dispune. Pentru a imbogati gustul cartofilor, acestia erau asezonati cu branza sarata, grasime animala sau vegetala si eventual cu usturoi, busuioc, menta, ceapa si cu alte branzeturi, de exemplu casul. Aceste ingrediente care compun un amestec unic sunt, printr-o traditie veche de decenii, folosite drept umplutura pentru produsul Culurgionis d’Ogliastra.
Elementul care leaga in principal produsul de teritoriu este lipitura in forma de „spighetta” (spic de grau.) Acest tip de lipire necesita precizie si indemanare. Exista numeroase sarbatori campenesti, targuri si evenimente care au loc in comunele din aria de productie și care celebreaza acest produs. Se pot mentiona sarbatorile: Sagra di Tortolì in iulie, Sagra di Barisardo in august, Sagra di Sadali in iunie-iulie si Sagra di Loceri în septembrie.