KARLOVARSKÉ OPLATKY

Vafele sunt produse de patiserie traditionale din Cehia si reprezinta o gustare delicioasa, indiferent daca sunt servite la micul dejun, ca gustare sau la cina. 

Vafele „Karlovarské oplatky” (IGP) sunt produse dupa o reteta traditionala, sub forma unor discuri plate cu diametrul de aproximativ 19 cm. Vafele sunt formate din doua foi subtiri cu relief specific ilustrat care reprezinta, pe cercul exterior, o ramura infrunzita avand o latime de 33 de mm, dedesubtul careia se afla inscriptia circulara „Karlovarské oplatky”, cu o latime de cel putin 20 de mm. In centrul vafei este reprezentat un simbol al orasului termal Karlovy Vary — fie fantana cu izvorul termal, fie capra-neagra care trimite cu gandul la legenda fondarii orasului. Printre materiile prime utilizate la producerea vafelor, apa termala medicinala din Karlovy Vary joaca, de asemenea, un rol important pentru determinarea gustului acestora si pentru umezirea foilor. Acestea sunt presarate cu un amestec pe baza de zahar si alune sau, in functie de tipul de vafa, cu un amestec cu aroma diferita, cel mai adesea de migdale, cacao, vanilie sau scortisoara, dupa care sunt lipite la cald si coapte. Vafele sunt crocante, usoare, subtiri si rotunde si au suprafata in relief. De asemenea, au un gust si o aroma specifica.  Vafele „Karlovarských oplatek” au fost initial preparate in casa, prima fabrica de vafe cunoscuta nefiind, probabil, decat un mic cuptor de bucatarie, aflat in hotelul U zlatého štítu intretinut de Anna Grasmuckova, sotia contelui Josef von Bolza, in jurul anului 1810. 

Primele brutarii specializate in fabricarea de vafe „Karlovarských oplatek” au inceput sa apara pe la jumatatea secolului al XIX-lea. Cea mai renumita fabrica de vafe, Bayer, ale carei produse au fost livrate chiar imparatului german Wilhelm I si care au obtinut numeroase distinctii in cadrul expozitiilor internationale, a fost creata in 1867. In 1904, existau deja 22 de fabrici care produceau vafele „Karlovarských oplatek” pe scara mai larga, in cadrul zonei geografice delimitate. La acea vreme, productia de vafe ajungea deja la 4 milioane de bucati pe an. Productia si comercializarea vafelor „Karlovarských oplatek” au avut o perioada de avant pana la inceputul razboiului, in 1939. Odata cu restabilirea economiei de piata, membrii Sdružení výrobců Karlovarských oplatek (Asociatia de producatori „Karlovarské oplatky”) au reluat traditia producerii vafelor „Karlovarských oplatek” in zona geografica delimitata.  Producerea de vafe „Karlovarských oplatek” continua de peste doua secole in Karlovy Vary. Datorita vointei si muncii minutioase ale producatorilor locali, acest produs de patiserie popular a devenit o specialitate traditionala a orasului Karlovy Vary. Vafele „Karlovarských oplatek” si-au dobandit renumele si notorietatea de-a lungul ultimelor doua secole. In cadrul Expozitiei Universale de la Paris, din 1900, au obtinut o medalie de aur. Mai recent, ca produse cehe tipice, au reprezentat unele dintre cele mai bine vandute produse din pavilionul ceh in cadrul Expozitiei Universale EXPO 2000 din Hanovra, astfel cum atesta certificatul comisarului general al Republicii Cehe.