Babă Neagră

Baba Neagră” este o prajitura traditionala din Republica Moldova, care s-a transmis din generație în generație gospodinelor din nordul țării.

Babă Neagră este un chec pufos, cu mulți pori, elastic și gustos ce vine de la Nordul Moldovei, care se serveste la orice masa de sărbătoare, nuntă sau eveniment in famiie. De regulă, această prăjitură se completează cu o altă specialitate, numită ”Baba Albă” Culoarea neagră a checului este de la bicarbonatul de sodiu ce intră în contact cu alte ingrediente în timpul coacerii. Desertul babă neagră, este propus pentru a putea fi inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.

Rețetă de prăjitură Baba Neagră

Ingrediente: 10 ouă, 250 ml lapte acru, 180 ml ulei, 2 pahare de făină, 1 lingură de bicarbonat de sodiu, 25 ml vodka, 1 plic de zahăr vanilat, 280 grame zahăr.

Mod de preparare. Se pregătește un bol mare și se adaugă ouăle și zahărul. Se bat cu un tel timp de câteva minute, iar mai apoi se adaugă făină, zahărul vanilat și se bat cu un tel. Se adaugă și uleiul, iar în timp ce se amestecă în compoziție se adaugă laptele acru. Se amestecă și bicarbonatul, iar la sfârșit pe pune vodca. Apoi se pregătește o tavă rotundă și adâncă, în care se pune făină sau pesmet și se toarnă compoziția. Se acoperă cu o folie de aluminiu și se bagă în cuptor, la 200 de grade Celsius, timp de două ore. Apoi se scade temperatura la 150 de grade și se mai coace o oră. După ce s-a copt suficient, se scoate din cuptor și se pune pe o tavă.