Fiecare vizita in Toscana, Campania sau Sicilia e o calatorie inapoi in vremurile in care soarele ingrijea gospodariile italienilor. De aici am selectam cei mai buni producatori de carne si produse de carne care au reusit sa pastreze pana azi retete de peste 100 de ani.
Produsul traditional „Pitina”. Produsul „Pitina” IGP, Italia, are o forma sferica si se obtine din carne macra si carne grasa, invelita intr-un strat de faina de porumb.
Preparatul traditional din carne „COPPA DI PARMA”. La momentul comercializarii, sunca „Coppa di Parma” (IGP) Italia, are forma cilindrica, deloc turtita. Dimensiunile variaza intre 25 si 40 cm, iar greutatea trebuie sa fie de minimum 1,3 kg. La taiere, felia nu trebuie sa prezinte bucati de grasime moale sau de culoare galbena, care indica o maturare necorespunzatoare, si nici mucegaiuri in interior.
Salama da sugo. Este un produs compus dintr-un amestec de carne de porc, aromatizat si introdus in vezica naturala de porc, dupa ce a fost uscat si maturat, vandut ca produs crud sau ca produs fiert gata de consum, daca a fost supus in prealabil unui tratament termic suplimentar.
Salamul „Finocchiona” IGP, Italia. Se caracterizeaza printr-o aroma de fenicul, prezenta in mixtura sub forma de seminte si flori, precum si printr-o textura moale a feliilor.
Sunca “PROSCIUTTO DI SAURIS”. Caracteristicile distinctive ale produsului „Prosciutto di Sauris” sunt strans legate de aria in care se produce, in special de microclimatul unic din valea Sauris, si de tehnica specifica de afumare a carnii de porc.
Jambonul “Crudo di Cuneo”. La prepararea jambonului „Crudo di Cuneo” este permisa numai folosirea suncilor proaspete de porc, provenite de la animalele nascute, crescute si sacrificate in aria de productie desemnata.
Salamul "Sopressa Vicentina". Sopressa Vicentina este un salam italian de vara, in forma cilindrica si facut din carne de porc de calitate.