Salamul „Finocchiona” IGP, Italia se caracterizeaza printr-o aroma de fenicul, prezenta in mixtura sub forma de seminte si flori, precum si printr-o textura moale a feliilor.

Culoarea feliilor variaza de la rosu sangeriu in partile macre la alb-trandafiriu in partile grase, partile fiind bine amestecate, cu contururi nedefinite. Semintele sau florile de fenicul pot fi de asemenea vizibile. Aroma pronuntata de fenicul si o usoara aroma de usturoi ii dau salamului un miros caracteristic placut. Gustul este proaspat si apetisant, niciodata acid.

Salamul are o forma cilindrica, fiind acoperit cu un mucegai fin caracteristic, care se dezvolta in timpul maturarii. Pentru prepararea „Finocchiona” IGP se utilizeaza in mod tipic carne proaspata care nu a fost supusa congelarii si care a fost obtinuta din carcase de: porci grei, crescuti timp de cel putin noua luni, astfel incat sa se atinga o greutate ridicata si sa se obtina o carne adecvata pentru producerea „Finocchiona” IGP, cu proprietati genetice specifice (de obicei se utilizeaza rasele Marele Alb italian, Landrace italian si Duroc italian si porci din rasa Cinta Senese). Hrana porcilor din rasa Cinta Senese, crescuti in aer liber sau in regim mixt, este asigurata prin pasunat in paduri si pe terenuri insamantate cu furaje si cereale. Se pot da porcilor suplimente alimentare zilnice dupa implinirea varstei de patru luni, insa acestea nu trebuie sa reprezinte mai mult de 3 % din greutatea in viu a animalului.

Aria de productie a „Finocchiona” IGP cuprinde intregul teritoriu continental al Toscanei, cu exceptia insulelor, corespunzand zonei in care fabricarea acestui produs tipic s-a impamantenit de-a lungul timpului. Carnea, vinul si prezenta raspandita a feniculului salbatic au contribuit la formarea gustului operatorilor din macelarii, depozitari ai metodelor perfectionate si artizanale de fabricatie, mostenitori ai unor tehnici si obiceiuri ancestrale care au parcurs secole pentru a ajunge in atelierele de productie raspandite in intreaga arie de productie. Produsul „Finocchiona”, care este nelipsit dintr-o farfurie tipica de mezeluri toscane, a trecut granitele Italiei si este consumat in numeroase tari din Europa Centrala, precum si in tari din afara Uniunii Europene.