Liptovské droby

Liptovské droby este un tip unic de cârnat cu umplutura de cartofi, jumări și condimente, introdusă în membrane din intestine naturale de porcine.

Produsul are o secțiune transversală circulară și forma unui cilindru curbat. După umplere până la lungimea dorită, produsul se sigilează cu ajutorul unui băț de lemn pentru frigărui. Membrana naturală se strânge pe umplutură, care este alcătuită din cartofi rași, jumări tocate, ceapă și condimente și are o textură delicată. 1 kg de produs conține cartofi (75-85 %), jumări (8-10 %), grăsime de porc (5 %) și sare (maximum 1,7 %). Produsul are o consistență moale. La suprafață este neted, moderat de umed și curat. Culoarea la suprafață este gri deschis și feliile sunt de culoare galben-cenușiu. Aroma și gustul sunt cele ale cartofilor și ale condimentelor. „Liptovské droby” se comercializează fiert. Imediat înainte de consum, produsul se tratează termic prin coacere.

Regiunea Liptov se află în nordul Slovaciei, în partea de sud-est a regiunii autonome Žilina, în valea Liptovská, este înconjurată de lanțul muntos Tatra Mare în est, de munții Tatra Occidentali și de munții Choč în sud, precum și de lanțul muntos Veľká Fatra în vest. Cultivarea cartofului în Liptov a început aproximativ în anul 1750. O serie de recolte extrem de slabe în anii 1771-1773 au contribuit la popularizarea cultivării cartofului. La începutul secolului al XIX-lea, s-a observat o creștere a cultivării cartofului în părțile nordice ale Slovaciei. Cartofii au devenit ulterior unul dintre principalele componente din alimentația populației și și-au câștigat renumele de „cea de-a doua pâine”.

Aria geografică delimitată din Liptov a fost întotdeauna o zonă importantă pentru cultivarea cartofului în Slovacia și, în același timp, a fost autonomă în ceea ce privește creșterea animalelor - în special a porcinelor. Din motive economice, era important ca locuitorii din Liptov să folosească în mod optim organele acestor porcine. Înlocuirea umpluturii de cârnați cu cartofi este elementul distinctiv al „Liptovské droby”. Și chiar dacă forma produsului seamănă cu cea a unui cârnat, principalul ingredient al umpluturii este cartoful în proporție de 75 %-85 % din greutatea netă a produsului.

Răzuirea cartofilor cruzi, asigurarea consistenței corespunzătoare a umpluturii, procentul corect de cartofi și de griș din grâu dur (care depinde de conținutul de apă al cartofilor) și estimarea intervalului suficient de fierbere și răcirea ulterioară a produsului reprezintă sarcini pentru a căror realizare corectă sunt indispensabile priceperea și experiența dobândite de-a lungul istoriei. Legătura dintre „Liptovské droby” și aria geografică delimitată se reflectă, de asemenea, în informațiile oferite de agențiile de turism detailiste.

În prezent, această delicatesă este la fel de populară. În fiecare an, orașul Liptovský Mikuláš organizează festivalul Švábkafest (în regiunea Liptov, „švábka” este un termen colocvial care înseamnă „cartof”). Produsul este promovat în restaurante ca „delicatesă slovacă tradițională” sau „specialitate tradițională din regiunea Liptov” și este servit la petrecerile de nuntă, drept dovadă a calității și a excelentei sale reputații. Buna reputație a produsului este atestată, de asemenea, de faptul că este servită în cadrul festivităților regionale.