Republica Moldova stabilește un record la exporturile de caise

Anul 2024 a fost un sezon pozitiv pentru exportul de caise moldovenești.

Stefan Pislaru, director de vânzări la Staragro Group SRL spune: „Moldova a stabilit un record la exporturile de caise în acest sezon, exportând 12.000 de tone față de 4.000 de tone în sezonul precedent. Peste 10.000 de tone. dintre aceste caise au ajuns pe piața europeană, inclusiv în destinații precum Polonia, Croația, Țările de Jos, Germania și Slovenia, printre alte țări. Într-o schimbare semnificativă față de 2020, când 85% din caise erau destinate Uniunii Vamale Eurasiatice, Moldova și-a diversificat piața în 2024, acum doar 13% din exporturi mergând în această regiune. „Am experimentat condiții bune de creștere pentru caise anul acesta, rezultând atât o cantitate mare, cât și o calitate excepțională”, a explicat Pislaru.

Am exportat cu succes peste 90% din caise noastre pe piețele UE, datorită cererii crescute a consumatorilor. Caisele sunt o cultură de fructe în expansiune rapidă pentru producătorii moldoveni. Ca răspuns la cererea internațională în creștere de caise, cultivatorii moldoveni au făcut investiții semnificative în producția de caise. în ultimii ani, cu 5.000 de hectare în prezent cultivate”. În timp ce concurează cu caise de început de sezon din Spania și Balcani, producătorii moldoveni care au îndeplinit standarde stricte de certificare și clasificare au prosperat. „Moldova are un potențial uriaș pentru exportul de caise, dar certificările sunt cruciale”, a subliniat Victor Cazacu, managerul ProInedit SRL.

"Anul acesta, am trecut complet de la cutiile din lemn la cele din carton și am investit în marca noastră. Aceste îmbunătățiri ne-au ajutat să obținem succesul din acest an, cu peste 80% din exporturile către UE." Ionex Trans este un producător și exportator de fructe care, în ultimii ani, a depus eforturi semnificative pentru a accesa piața Uniunii Europene. „A fost o călătorie lungă, de șase ani pentru sectorul nostru, pentru a ne adapta la cerințele pieței UE. Am plantat soiuri solicitate pe piața UE, am obținut certificate GLOBALG.AP și GRASP și am schimbat complet ambalajul pentru caise. Ca urmare a aceste eforturi, am primit un preț corect pentru fructele noastre Anul acesta, am vândut caise ambalate în tavă către LIDL în Germania și vom continua să facem eforturi pentru a ajunge la supermarketurile din UE, cu cantități tot mai mari de prune și struguri de cea mai bună calitate”, a declarat Ion Ionas, managerul Ionex Trans SRL.

Sursa: FreshPlaza >>