Arroz de Sarrabulho à moda de Ponte de Lima

Denumirea „Arroz de Sarrabulho à moda de Ponte de Lima” STG, Portugalia, se referă la o mancare gatita bazata pe un preparat de orez si un ansamblu de carnuri si carnati.

     

     Preparatul pe bază de orez de tip arroz malandro, neînmuiat, conține o cantitate foarte mare de supă de culoare castanie închisă, fără cocoloașe, în care predomină fâșiile de carne. Preparatul are o aromă plăcută, cu note de chimion, de frunze de dafin și de lămâie. Are un gust puternic, ușor acid, cu o aromă pronunțată de chimion, de cuișoare și de frunze de dafin. Preparatul pe baza de cărnuri și cârnați, trebuie să includă: beloura – un amestec omogen, tăiat în felii rotunde, cu o culoare castanie uniformă și un miros și un gust delicate de frunze de dafin și usturoi; chouriça de verde, cu o umplutură destul de omogenă care include ceapă și care are o aromă și un gust ușor dulci, în care se poate distinge prezența chimionului, a usturoiului și a dafinului; intestine albe de o culoare deschisă uniformă, cu o aromă de usturoi și dafin și un gust ușor înțepător, tot de usturoi, dafin și chimion; rojões de porc, prezentate sub formă de cubulețe de pulpă de porc moale și suculentă, de o culoare aurie uniformă, ale căror aromă și gust reflectă vinul infuzat cu usturoi în care au fost marinate; și care poate include următoarele ingrediente: stomac; ficat, inimă, plămâni și sânge de porc, fierte corespunzător și prezentate sub formă de bucățele prăjite în untură, precum și cartofi preparați corespunzător sau castane preparate corespunzător.

       Regiunea Alto Minho are o cultură și tradiții bogate, remarcându-se mai ales cultura sa gastronomică foarte specială și obiceiurile asociate cu aceasta. Produsul „Arroz de Sarrabulho à moda de Ponte de Lima”, servit cu rojões din carne de porc, este o specialitate gustoasă cu o tradiție îndelungată, precum și un preparat emblematic din gastronomia orașului Ponte de Lima. Conform consemnărilor, această rețetă datează din cele mai vechi timpuri, când porcii erau crescuți ca principala sursă de hrană din gospodărie, deoarece carnea de porc se producea cel mai ușor și cel mai economic. Preparatul „Arroz de Sarrabulho à moda de Ponte de Lima” a devenit celebru în restaurantele din Ponte de Lima datorită faimoasei bucătărese Clara Penha și, mai târziu, datorită nepoatei sale Belozinda Varela, care a moștenit cunoștințele mătușii sale și a perpetuat cu fidelitate acest preparat unic. Această familie, asociată cu „Arroz de Sarrabulho” de-a lungul generațiilor, a produs numeroși bucătari care continuă și în zilele noastre să prepare „Arroz de Sarrabulho à moda de Ponte de Lima” în restaurantele lor.

       Această rețetă, care a devenit disponibilă în sectorul ospitalității în primele decenii ale secolului al XX-lea, odată cu apariția restaurantelor și a pensiunilor, a păstrat cunoștințele de specialitate caracteristice și produsele tradiționale și a fost îmbunătățită prin introducerea, alături de rojões și de castane, a fâșiilor de carne și a organelor comestibile. În martie 2004, a fost lansat un proiect intitulat „Confraria Gastronómica do Arroz de Sarrabulho à moda de Ponte de Lima”, ca o modalitate de a proteja această rețetă importantă. Datorită priceperii, experienței și gusturilor fiecărui bucătar în parte, la care se adaugă grija și atenția cu care își desfășoară profesia, „Arroz de Sarrabulho à moda de Ponte de Lima” s-a răspândit în cercuri mai largi, menținându-se în același timp calitatea originală și autentică a diferitelor componente ale preparatului.