Produsul „Alföldi kamillavirágzat” DOP, Ungaria, este musetelul salbatic (Matricaria chamomilla L.) cules manual din zonele de campie.
Chamomillae anthodium – planta cunoscuta si sub denumirea populara „romanita”, in stare uscata figureaza ca medicament oficial in Farmacopeea Maghiara aflata in vigoare, precum si în Farmacopeea Europeana, si constituie materia prima a ceaiului din flori de musetel distribuit la cutie si la plic. „Alföldi kamillavirágzat” este un produs cu parfum puternic, fructat si placut, cu un gust usor amar, care la prelucrare ramane compact, putin friabil, si isi mentine uleiul esential mai bine decat extractul din flori de musetel cultivat. Uleiul esential al produsului „Alföldi kamillavirágzat” contine α-bisabolol, substanta activa cu efecte antiinflamatoare si anti-ulcer, intr-un procent de cel putin 20 %, respectiv multipli, din cantitatea existenta de musetel cultivat.
Aria unde se culege cuprinde judetele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun. Florile se culeg in lunile mai si iunie, dar de multe ori chiar de la sfarsitul lunii aprilie. Culegerea musetelului salbatic se face cu ajutorul unui recoltator special numit pieptene, care poate fi din lemn, din metal sau din tinichea. Florile se culeg cu ajutorul dintilor pieptenelui, dupa care se varsa intr-un sac. Florile culese la rece si incarcate in saci rezista maxim patru ore fara alterarea calitatii. Florile culese in cantitati mai mari se intind in straturi cu o grosime de 15-20 cm si se pun in saci imediat inaintea transportului, cu ajutorul unor lopeti din lemn. Florile de musetel sunt destul de fragile, deci trebuie evitata compactarea sau manipularea lor nejustificata.
Florile de musetel pot fi uscate pe cale naturala sau artificiala. Modalitatea traditionala de uscare a florilor de musetel este uscarea naturala in podul cladirii. Florile curatate sunt intinse intr-un strat cu o grosime de un deget in podul cladirii. In spatiile bine aerisite si ventilate, florile se usuca in 5-6 zile. In cazul uscarii artificiale a florilor de musetel, materia prima bruta se intinde pe o suprafata curata intr-un strat o grosime de 15-20 cm, dupa care se pune in cosuri sau alte recipiente de transport si se varsa pe banda transportoare a uscatorului. Uscarea poate fi facuta pe uscator artificial, pe banca de uscare materiale (BUM) sau in asa-numitul sistem de uscare în tunel. Dupa aceasta, marfa ajunge pe banda de sortare, unde este supusa unei sortari manuale, dupa care va fi ambalata in cutii de carton de 10 kg in vederea depozitarii.
Dupa primul razboi mondial, extinderea capacitatii de asimilare a pietei germane a contribuit la succesul sustinut al florilor de musetel. In anii 1936-1937, Herbária Országos Gyógynövény és Selyemgubóforgalmi Szövetkezeti Vállalat (intreprinderea Cooperatista Nationala de Comercializare a Plantelor Medicinale si a Coconului Herbaria) si-a inceput productia in localitatea Székkutas, cu o instalatie de uscare simpla, la inceput ocupandu-se de conservarea si uscarea legumelor. In data de 23 februarie 1939, reprezentantii cooperativei au decis sa isi extinda activitatea la culesul musetelului, a carui uscare urma sa fie realizata la scara industriala si sa construiasca fabrica necesara pentru acest proces. Din plantele provenite din Campia maghiara, aproape neexploatabila in alte scopuri, dar totodata bogata in pasuni cu soluri alcaline, se poate produce o marfa de foarte buna calitate. Matricaria chamomilla, care este componenta de baza a musetelului de camp poate sa depoziteze sare de sodiu intr-o cantitate de 10 mg/g in celulele sale din radacina. Astfel se explica faptul ca planta poate folosi umiditatea pe care alte plante ce traiesc pe solul alcalin al campiei nu o pot utiliza.