Ajunul Craciunului este momentul in care se fac cadouri.
Cadourile sunt aduse de Mos Craciun (Julenissen) si uneori de gnomi numiti „Nisse”. Copiii ridica cadourile de sub Pomul de Craciun si citesc cu voce tare ce este scris pe ele. In timpul evenimentului de Advent, se dau mici cadouri si calendar cu ciocolata!. Exista obiceiul sa se lase o gramada de grau pentru pasarile salbatice, dar si un tip de terci de orez, pentru gnomii care pazesc animalele fermei. Copii canta colinde si se imbraca in personaje din Povestea Craciunului, mergand din casa in casa, in cartierele lor. O alta traditie este aceea ca familiile aprind o lamanare in fiecare seara de la ajunul Craciunului pana la Anul Nou.
Un al cunoscut obicei de Craciun este marele brad oferit londonezilor in fiecare an, prin care norvegienii spun „multumesc” pentru ajutorul pe care Marea Britanie l-a acordat in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Bradul este amplasat in Piata Trafalgar din mijlocul Londrei si mii de oameni vin sa priveasca momentul cand se aprind luminile.
Multe tipuri de prajituri sunt consumate in perioada Craciunului precum painea „Julekake” cu stafide, coaja confiata si cardamom sau orezul cu lapte (Rice Porridge) care se mananca in ajunul Craciunului, cu unt, zahar si scortisoara.
Masa principala este constituita din coaste de porc sau de miel, servite cu „surkal” (varza alba sau rosie, taiata felii) si cartofi.