Indicatia geografica protejata (IGP) „Lenticchia di Altamura” se refera exclusiv la lintea uscata din soiurile Laird si Eston. Acestea fac parte din specia Lens esculenta Moench (sinonime: Ervum lens. L., Lens culinaris Medic.)
In momentul punerii In consum, „Lenticchia di Altamura” trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici: forma rotunda si plata; diametru cuprins intre 3 si 4,9 mm pentru Eston si intre 5 si 7 mm pentru Laird; culoarea in diverse nuante de verde si maro; continutul de proteine de maxim 23 %; continutul de fier de minim 6 mg/100 g de produs. Continutul ridicat de proteine al produsului „Lenticchia di Altamura”, a permis populatiei locale sa inlocuiasca carnea cu lintea, asigurand, in acelasi timp, un continut adecvat de proteine in dieta. Intr-adevar, dieta mediteraneeana, care face parte in prezent din patrimoniul mondial, este caracterizata printr-o componenta proteica mai degraba de origine vegetala decat de origine animală.
Solurile calcaroase, precum cele din aria de productie a „Lenticchia di Altamura”, sunt, in general, bogate în fier. Astfel, in compozitia „Lenticchia di Altamura”, acest oligoelement important se afla in cantitate mai mare decat in cazul acelorasi soiuri de linte cultivate in afara ariei. Fierul contribuie la producerea hemoglobinei si a eritrocitelor. In acest mod si prin asigurarea oxigenarii adecvate a celulelor, „Lenticchia di Altamura” stimuleaza producerea de energie si dezvoltarea echilibrata. Fierul stimulează functiile ficatului, splinei, intestinelor si maduvei osoase. Acesta stimuleaza rezistenta la boli, este util in combaterea stresului si necesar pentru a mentine sistemul imunitar activ.