Tortas de Aceite de Castilleja de la Cuesta este o specialitate traditionala garantata din Spania.
Produsul este fabricat in mod traditional in provincia Sevilla si s-a raspandit treptat in partea de vest a Andaluziei. Isi are originea in desertul facut in casa, pregatit si consumat cu ocazia sarbatorilor de Pasti. In 1914, o femeie din Sevilla, Ines Rosales, gasește in cartea de bucate a familiei reteta unui produs de patiserie specific localitatii Aljarafe si incepe sa confectioneze si sa comercializeze aceasta turta, care mai este fabricata si in prezent, fiind cea mai renumita marca.
Ingrediente: faina, grau, ulei de masline, zahar, seminte, drojdie, susan si anason, sare, esenta de anason si, uneori, migdale macinate.
Se adauga aluatului apa in proportie de 34-40 % din greutatea fainii si, respectiv, drojdie in proportie de 1-3 %. Mai intai, se toarna faina, care se amesteca cu toate ingredientele lichide – uleiul de masline virgin, apa si zahărul invertit. Dupa ce s-au amestecat acestea, se adauga restul ingredientelor si se framanta aluatul pana la obtinerea consistentei dorite. Temperatura finala a aluatului trebuie sa fie intre 25 - 28 grade C. Pentru a obtine aceasta temperatura finala constanta, temperatura apei adaugate in aluat se modifica prin amestecarea cu bucati de gheata sau cu apa fierbinte.
Turta rotunda cu un diametru de 13 cm si o grosime neregulata, are o culoare maroniu-aurie, cu zone mai inchise la culoare in partile mai subtiri. Turta trebuie sa fie crocanta, tare si fara parti moi, cu miros placut si delicat de anason si ulei de masline.