Produsul "del Baix Ebre-Montsia", DOP, Spania, este un ulei de masline extravirgin.
El este obtinut din fructul maslinului din specia Olea Europea L., din trei varietati autohtone: Morruda sau Morrut, Sevillenca si Farga, prin procedee mecanice sau prin alte mijloace fizice care nu altereaza uleiul, pastrand gustul, aroma si caracteristicile fructului din care provine. Are gust de uleiuri savuroase (usor amare, picante si astringente) si foarte aromate (bogate in arome secundare, de tip verde), gust de fructe la inceputul campaniei de recoltare si usor mai dulce pe parcursul acesteia. Zona de productie cuprinde terenurile situate in regiunile Baix Ebre si Montsia, situate in extremitatea sudica a Comunitatii Autonome Cataluna. Densitatea de plantare este, in general, de 70-90 de arbori pe hectar. Dupa atingerea gradului optim de maturitate, maslinele sunt culese direct din arbore, inlaturandu-se cele care au cazut pe jos. Recoltarea se realizeaza in mod traditional prin metoda numita „ordeno”, care consta in culegerea manuala a fructului direct din arbore, atunci cand atinge stadiul optim de maturitate. Recoltarea incepe la jumătatea lunii noiembrie si se continua pana la sfarsitul lunii februarie.
Maslinele sunt transportate la presele de ulei in cutii de plastic sau in vrac, direct in remorca agricola. De indata ce fructele au fost aduse la presele de ulei, se procedeaza la spalarea si curatarea maslinelor, iar apoi la cantarirea si prelevarea de mostre reprezentative din lotul respectiv, pentru a verifica randamentul in ulei sau in grasimi si aciditatea acestora. Intre recoltarea si macinarea maslinelor trebuie sa treaca maximum 48 ore. Apoi, maslinele sunt supuse unor proceduri mecanice de extractie, care constau in operatiuni de spalare si zdrobire a maslinelor, amestecare a pastei, separare a fazelor si stocare. In final, uleiul de masline se imbuteliaza in recipiente cu o capacitate de pana la cinci litri si etichetate. Originea cultivarii maslinului in Cataluna, in special in regiunile Baix Ebre si Montsia, trebuie sa fie atribuită arabilor; de altfel, presele utilizate la obtinerea uleiului de masline sunt inca denumite „almazaras”, termen ce face referire în mod clar la această origine araba. In zona se face remarcata „marea piata de uleiuri de Tortosa, care a fost prima zona de prelucrare si de desfacere a uleiurilor fine de masline, numarand nouasprezece comercianti cu activitate exclusiv in domeniul comertului de uleiuri, distribuite atat spaniolilor cat si francezilor.”