Bergamot (denumirea stiintifica Citrus bergamia Risso) face partea din familia citricelor si a aparut pentru prima data in Calabria din anul 1300.
Majoritatea cred ca aceasta provine dintr-o incrucisare intre portocalele amare si lamaile acre, chiar daca cei de acolo considera aceste citrice ca o specie in sine. Prima cultura de bergamot a fost plantata in apropierea Reggio Calabria, in 1750. Este un copac de vigoare moderata si de dimensiuni variabile. Fructele au pielea de culoare galben si foarte bogat in uleiuri esentiale.
Pentru a extrage un kilogram de esenta de bergamot sunt necesare 200 kg de fructe. Esenta este extrasa printr-un sistem special de razuire a suprafetei exteriore a fructelor. Ulei esential de bergamot este indispensabila in industria parfumului. De asemenea se utilizeaza in industria farmaceutica pentru actiunile sale antiseptice si antibacteriene (stomatologie, ginecologice, etc). Nu in ultimul rand se se foloseste, in obtinerea produselor alimentare si dulciurilor, ca mirodenie sau la prepararea de lichioruri si bauturi. Fructele de Bergamot - Bergamot Reggio di Calabria sunt inregistrate ca produse DOP la nivelul Uniunii Europene