„Ennstaler Steirerkas”, DOP, Austria, este o branza din lapte acru obtinuta din lapte de vaca crud sau degresat si pasteurizat.
Se prelucreaza laptele pentru a ajunge intr-o forma de con trunchiat care cantareste pana la 4 kg, fara cheag adaugat si doar prin coagulare acida. In mod obisnuit, sarea este singurul ingredient folosit pentru condimentarea produsului. Se pot adauga, de asemenea, foarte mici cantitati de piper, mirodenii, plante aromatice si bace. „Ennstaler Steirerkas” este o branza maturata, cu continut scazut de grasime, consistenta sfaramicioasa, cu o aroma distincta si un gust foarte caracteristic. Gustul este acru, puternic si picant, de la condimentat la puternic. Odata cu maturarea, se intensifica mirosul branzei, caracterizat de o aroma robusta si condimentata, insotita de un miros de pamant.
Suprafata este uscata, maronie sau cenusie, acoperita cu un strat de mucegai verde sau alb de grosimi variabile si cu crapaturi asemanatoare unei harti. „Ennstaler Steirerkas” a inceput sa fie produsa pe cale industriala doar in urma cu cateva decenii, fapt care subliniaza importanta elementului uman si a priceperii acestuia. Chiar si in prezent, multe etape de prelucrare se realizeaza manual. Cunostintele privind productia de „Ennstaler Steirerkas” s-au transmis adesea in familie, din generatie in generatie. Fabricantii de branza Ennstal se intalnesc cu regularitate, pentru a schimba informatii si a participa la ateliere comune, ceea ce a contribuit semnificativ la pastrarea cunostintelor privind producerea branzei „Ennstaler Steirerkas”.