Branza Queso de Flor de Guía (DOP), Spania, are un caracter sezonier foarte pronuntat si sunt strans legate de sistemul traditional de productie.
Denumirea de origine protejata „Queso de Flor de Guía”/„Queso de Media Flor de Guía”/„Queso de Guía” se aplica branzeturilor grase sau semigrase, preparate in principal din lapte de oaie din rasa locala din Insulele Canare. Principala caracteristica a acestui tip de brznza consta in modul in care se efectueaza coagularea laptelui, si anume utilizand numai coagul vegetal obtinut din capitule uscate de cardon (Cynara cardunculus), soiurile Ferocissima si Cynara scolymus. Branzeturile semimaturate au o pasta de culoare crem, de consistenta foarte moale, densa in sectiune, cu textura foarte cremoasa si gust acru amar foarte aromatic, in timp ce branzeturile maturate au o pasta de culoare galbena cafenie si de consistenta tare, care degaja un miros agreabil cand este taiata si are un gust amar cu senzatie de picant. Gustul este amar, sarat si acru, cu miros de cardon si fructe seci si aroma intensa.
Aria de productie a laptelui pentru branzeturile care beneficiază de denumirea de origine protejata coincide cu aria in care acestea se prepara si se matureaza si cuprinde trei localitati din regiunea de nord vest a insulei Gran Canaria, aflate la o altitudine de peste 1 500 m. Turmele de animale din rase locale existau in aceste localitati inca dinainte de 1526. Istoricii care relateaza despre traditia fabricarii branzeturilor in localitatile respective atesta traiul traditional al populatiei alaturi de aceste animale, care reprezentau un mijloc de subzistenta si de comert. Importanta traditie pastorala este continuata de locuitorii insulei, care au pastrat aceasta activitate ca unul din principalele mijloace de subzistenta si au perpetuat pana in prezent traditia fabricarii branzeturilor.